[Wymagania]
Gdyby tak można było rozpoznać makaron dobrej jakości "na oko",
przenikając częściowo przeźroczyste opakowanie,
jeszcze przed jego zakupieniem. Niestety nie można... .
Tylko po jego spróbowaniu, możemy
ocenić właściwie ocenić, czy nasz wybór był słuszny
i szczęśliwy, czy też przy kolejnym pobycie w sklepie
będziemy musieli dokonać innego wyboru.
Kiedy więc już go ugotujemy, według
wskazanej techniki gotowania [patrz jak gotować], makaron powinien prezentować
się m.in bez uszkodzeń, nie powinien być posklejany,
rozgotowany czy też zbrylony.
Podsumowując wcześniejsze
informacje oraz pomijając celowo wszelkie możliwe
uzyskane certyfikaty, surowe kontrole jakości wykonywane
zresztą już przez samych producentów (ostatnią z nich
jest próba gotowania i spożycia) dobry makaron
charakteryzuje się m.in. poprzez:
K o
l o r
Im bardziej żółty z lekkim połyskiem ciemnożółtym,
tym bardziej wskazuje na ilość naturalnych pigmentów użytych
do jego produkcji.
W y t r z y m a ł o ś ć . n a . g o t o w a n i e
Nie powinien się łamać przed czasem wskazanym na
opakowaniu jako czas jego gotowania.
W y t r z y m a ł o ś ć . n a . p r z e ż u w a n i e
Ta jego charakterystyka jest określana jako wytrzymałość
"al dente".
W y g l ą d
Makaron powinien prezentować się bez uszkodzeń, o
jednolitej gładkiej (lub innej zmierzonej) powierzchni,
nie powinien posiadać w opakowaniu potłuczonych kawałków.
Jeżeli widać na nim czarne
punkty (a) lub białe punkty (b) to oznacza:
- w pierwszym przypadku (a) jakość otoczenia produkcji
makaronu pozostawia wiele do życzenia lub też nie jest
przykładana odpowiednia uwaga do zanieczyszczeń i
pozostałości,
- w drugim przypadku, prawie z całą pewnością, że
makaron został w sposób błędny lub niewłaściwy
poddany procesowi wysuszenia.
|