Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Produkcja makaronu (przemysłowa)

[Wymagania]

Gdyby tak można było rozpoznać makaron dobrej jakości "na oko", przenikając częściowo przeźroczyste opakowanie, jeszcze przed jego zakupieniem. Niestety nie można... .
Tylko po jego spróbowaniu, możemy ocenić właściwie ocenić, czy nasz wybór był słuszny i szczęśliwy, czy też przy kolejnym pobycie w sklepie będziemy musieli dokonać innego wyboru.
Kiedy więc już go ugotujemy, według wskazanej techniki gotowania [patrz jak gotować], makaron powinien prezentować się m.in bez uszkodzeń, nie powinien być posklejany, rozgotowany czy też zbrylony.
Podsumowując wcześniejsze informacje oraz pomijając celowo wszelkie możliwe uzyskane certyfikaty, surowe kontrole jakości wykonywane zresztą już przez samych producentów (ostatnią z nich jest próba gotowania i spożycia) dobry makaron charakteryzuje się m.in. poprzez:

K o l o r
Im bardziej żółty z lekkim połyskiem ciemnożółtym, tym bardziej wskazuje na ilość naturalnych pigmentów użytych do jego produkcji.

W y t r z y m a ł o ś ć
. n a . g o t o w a n i e
Nie powinien się łamać przed czasem wskazanym na opakowaniu jako czas jego gotowania.

W y t r z y m a ł o ś ć
. n a . p r z e ż u w a n i e
Ta jego charakterystyka jest określana jako wytrzymałość "
al dente".

W y g l ą d
Makaron powinien prezentować się bez uszkodzeń, o jednolitej gładkiej (lub innej zmierzonej) powierzchni, nie powinien posiadać w opakowaniu potłuczonych kawałków.
Jeżeli widać na nim czarne punkty (a) lub białe punkty (b) to oznacza:
- w pierwszym przypadku (a) jakość otoczenia produkcji makaronu pozostawia wiele do życzenia lub też nie jest przykładana odpowiednia uwaga do zanieczyszczeń i pozostałości,
- w drugim przypadku, prawie z całą pewnością, że makaron został w sposób błędny lub niewłaściwy poddany procesowi wysuszenia.


Index


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono