| [Wymagania] Gdyby tak można było rozpoznać makaron dobrej jakości "na oko",
        przenikając częściowo przeźroczyste opakowanie,
        jeszcze przed jego zakupieniem. Niestety nie można... .Tylko po jego spróbowaniu, możemy
        ocenić właściwie ocenić, czy nasz wybór był słuszny
        i szczęśliwy, czy też przy kolejnym pobycie w sklepie
        będziemy musieli dokonać innego wyboru.
 Kiedy więc już go ugotujemy, według
        wskazanej techniki gotowania [patrz jak gotować], makaron powinien prezentować
        się m.in bez uszkodzeń, nie powinien być posklejany,
        rozgotowany czy też zbrylony.
 Podsumowując wcześniejsze
        informacje oraz pomijając celowo wszelkie możliwe
        uzyskane certyfikaty, surowe kontrole jakości wykonywane
        zresztą już przez samych producentów (ostatnią z nich
        jest próba gotowania i spożycia) dobry makaron
        charakteryzuje się m.in. poprzez:
 K o
        l o rIm bardziej żółty z lekkim połyskiem ciemnożółtym,
        tym bardziej wskazuje na ilość naturalnych pigmentów użytych
        do jego produkcji.
 
 W y t r z y m a ł o ś ć . n a . g o t o w a n i e
 Nie powinien się łamać przed czasem wskazanym na
        opakowaniu jako czas jego gotowania.
 
 W y t r z y m a ł o ś ć . n a . p r z e ż u w a n i e
 Ta jego charakterystyka jest określana jako wytrzymałość
        "al dente".
 
 W y g l ą d
 Makaron powinien prezentować się bez uszkodzeń, o
        jednolitej gładkiej (lub innej zmierzonej) powierzchni,
        nie powinien posiadać w opakowaniu potłuczonych kawałków.
 Jeżeli widać na nim czarne
        punkty (a) lub białe punkty (b) to oznacza:
 - w pierwszym przypadku (a) jakość otoczenia produkcji
        makaronu pozostawia wiele do życzenia lub też nie jest
        przykładana odpowiednia uwaga do zanieczyszczeń i
        pozostałości,
 - w drugim przypadku, prawie z całą pewnością, że
        makaron został w sposób błędny lub niewłaściwy
        poddany procesowi wysuszenia.
 
 |