Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta -
Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron


 

Makaron :
produkt z ciasta przygotowanego z m±ki pszennej, z dodatkiem jaj i soli; pochodzi
przypuszczalnie z Chin lub Japonii.
Od XV wieku znany w Europie, rozpowszechniony zwłaszcza we Włoszech.
Do produkcji makaronów wyrabianych przemysłowo używa się m±ki o wysokiej zawarto¶ci substancji glutenotwórczych, często z dodatkiem olejowego koncentratu karotenu i m±ki kukurydzianej.
Wyrabiane w mieszarkach ciasto jest poddawane formowaniu przez prasowanie, krajanie (krajanka) lub wytłaczanie w różnych formach (np.
spaghetti, wermiszel, muszelki) oraz utrwalaniu w suszarniach.
Makaron jest lekkostrawny i zawiera około 12% białka oraz około 75% węglowodanów.

więcej ===>

Ľródło:
Nowa Encyklopednia PWN wydanie pierwsze z 1998 r.

Miejsce zarezerwowane na Twoj± reklamę [baner 400x50]


 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono