Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta -
Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


"AL DENTE" - "NA ZĄB" [na ząbek]

Typowe wyrażenie włoskie celem oznaczenia najlepszego gotowania makaronu.
Makaron uważa się za ugotowany kiedy nadgryzając go posiada on jeszcze w środku mały nerwik [punkt, środek, serce] niedogotowania, oraz pewną wytrzymałość na samo gryzienie.
Przy zbyt krótkim gotowaniu pozostaje on twardy, natomiast w przypadku jego przegotowania będzie on rozlatujący i rozchodzący - dlatego też najlepszym jest sposób "al dente" [na ząbek].


Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono