Zamiast Wstępu:
Prawie wszystkie zakłady, które
produkują makaron podkreślają jego wysoką jakość używając
m.in. określeń "pełny cykl", "wyjątkowy",
"najczystsze składniki", "selekcjonowane
ziarno" jak również, mając na uwadze że "przypuszczalnie"
jest to właśnie makaron najlepszy na świecie.
Z naszego doświadczenia możemy
zapewnić, że zakłady produkcyjne, nie tylko te z włoch
gdzie "narodził" się makaron, osiągnęły
bardzo wysokie z punktu widzenia jakości produkty.
Jest niemal pewne, że eksperci
postawią natychmiast obiekcje podkreślając, że pomiędzy
różnymi zakładami, istnieją przeróżne cykle
produkcyjne, inne urządzenia, same czasy jego
wytworzenia, różnice wynikające np. z wody źródlanej,
przeciskaniu makaronu poprzez sita z teflonu bądź z
miedzi, czasokresy suszenia i same sposoby tego suszenia
zarówno "na gorąco" lub też w "niskiej
temperaturze".
Pozostawiamy więc wszystkim
"spożywającym" ewentualne dalsze oceny, również
dlatego że oprócz Wielkich Fabryk czy zakładów,
istnieją zakłady niewielkie (wręcz rzemieślnicze), są
zresztą ku temu pewne powody... .
|