Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

- s k ł a d n i k i.. i ..i l o ¶ c i -


O jakie składniki chodzi, które następnie należy obrobić przy użyciu nowoczesnych maszynek jak i tradycyjnych antycznych sposobów ?.

Pierwszy składnik: biała m±ka - musi być ekstremalnie drobna (oto dlaczego może przydać się pomoc sita do przesiewania m±ki); ponadto musi posiadać "wrażenie wilgotno¶ci" nie przyklejaj±c się jednocze¶nie do r±k; kolor czystej bieli.

Jaja musz± być ¶wieże, najlepiej nie prosto z lodówki, ponieważ ich zimno może mieć wpływ na zwarto¶ć i elastyczno¶ć przyszłego makaronu.

Przed przyst±pieniem do przygotowania makaronu należy wzi±ć pod uwagę, że powinni¶my użyć 1 jajko na każde 10 dkg. m±ki lub wystraczaj±cymi jest 7 jajek na 1 kilogram m±ki.

Składniki standardowe na makaron dla 4 osób:
- 40 dkg. m±ki - 4 jaja - 1 łyżeczka soli

Można dodać, jeżeli jest to niezbędne i takie jest nasze życzenie, odrobinę oliwy z oliwek oraz wodę o temperaturze pokojowej lub lekko ciepł±. Używaj±c 1 łyżeczkę soli na około 40 dkg. m±ki i 4 jajka, przy czym z żóltkiem pierwszego jajka należy wymieszać sól i przyst±pić do zarabiania ciasta dodaj±c następnie kolejne jajka.

[PRZYRZˇDY] - [SKŁADNIKI] - [PRZYGOTOWANIE] - [KSZTAŁTY] - [FASZEROWANE] - [KOLORY]


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono