- s k ł a d n i k i.. i ..i l o ¶ c i - |
O jakie składniki chodzi, które następnie należy obrobić przy użyciu nowoczesnych maszynek jak i tradycyjnych antycznych sposobów ?. Pierwszy składnik: biała m±ka - musi być ekstremalnie drobna (oto dlaczego może przydać się pomoc sita do przesiewania m±ki); ponadto musi posiadać "wrażenie wilgotno¶ci" nie przyklejaj±c się jednocze¶nie do r±k; kolor czystej bieli. Jaja musz± być ¶wieże, najlepiej nie prosto z lodówki, ponieważ ich zimno może mieć wpływ na zwarto¶ć i elastyczno¶ć przyszłego makaronu. Przed przyst±pieniem do przygotowania makaronu należy wzi±ć pod uwagę, że powinni¶my użyć 1 jajko na każde 10 dkg. m±ki lub wystraczaj±cymi jest 7 jajek na 1 kilogram m±ki. Składniki standardowe na makaron dla 4 osób: - 40 dkg. m±ki - 4 jaja - 1 łyżeczka soli Można dodać, jeżeli jest to niezbędne i takie jest nasze życzenie, odrobinę oliwy z oliwek oraz wodę o temperaturze pokojowej lub lekko ciepł±. Używaj±c 1 łyżeczkę soli na około 40 dkg. m±ki i 4 jajka, przy czym z żóltkiem pierwszego jajka należy wymieszać sól i przyst±pić do zarabiania ciasta dodaj±c następnie kolejne jajka. |
[PRZYRZˇDY] - [SKŁADNIKI] - [PRZYGOTOWANIE] - [KSZTAŁTY] - [FASZEROWANE] - [KOLORY]