Możemy się zająć mówieniem o
wyrabianiu ciasta zarówno tym ręcznym jak i tym przy użyciu
maszynek elektrycznych, przeróżnych robotów, które
dziś dominują w naszych dospodarstwach domowych, są z
całą pewnością przydatne - ale my postaramy się
skupić w tym miejscu na sposobach bardziej "antycznych"
i tradycyjnych.
Jako prawdziwe niemal dzieło
sztuki artystycznej, również makaron wykonany własnoręcznie,
domowym sposobem potrzebuje do tego niewiele podstawowych
przyrządów:

|
- Deska
- (nazywana również często: stolnica)
najlepiej jeśli ze "słodkiego drewna"
tj. jodłowego, szeroka i gładka, bez sęków które
utrudniać będą późniejszą pracę ale również,
co ważne, drewna które jest w stanie absorbować
część wilgoci znajdującej się w makaronie (można
także używać stół laminowany i inne
nowoczesne blaty wykonane z tworzyw sztucznych,
marmuru choć nie są one najbardziej idealne), |
- Sito
-
celem przesiania z mąki ewentualnych
zanieczyszczeń i pozostałości z mielenia
ziarna ale także celem posiadania najbardziej
czystej i drobno zmielonej mąki. |
 |
 |
- Wałek
do ciasta -
który warto mieć "pod ręką" - może
przydać się także do innych celów..... ale
nam będzie on niezbędny do wałkowania oraz układania
rozwałkowanych kawałków ciasta. Najlepiej żeby
był on wykonany z drewna wiśniowego i oczywiście
w miare okrągły... . |
- Szpachelka
- (łopatka)
współczesne są ze stali, poprzednie były z żelaza,
nie mniej jednak niezbędna do np. zeskrobywania
ciasta i pozostałości z deski stolnicy.
- Rolka
zębata -
czyli przyrząd zakończony zębatym kółkiem,
niezbędny do cięcia przeróżnych kształtów i
nadawania krawędziom makaronu ciekawych form
wykończeniowe jak nap. "motylki" (kokardki)
itp. |
 |
- Nóż
szeroki -
to przyrząd niezbędny i niemal podstawowy do
nadawania makaronowi kształtów które zapragniemy
wykonać. Przydaje się dodatkowo również w chwili
kiedy nie posiadamy szpachelki (łopatki).
|