Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

- p r z y r z ą d y -


Możemy się zająć mówieniem o wyrabianiu ciasta zarówno tym ręcznym jak i tym przy użyciu maszynek elektrycznych, przeróżnych robotów, które dziś dominują w naszych dospodarstwach domowych, są z całą pewnością przydatne - ale my postaramy się skupić w tym miejscu na sposobach bardziej "antycznych" i tradycyjnych.
Jako prawdziwe niemal dzieło sztuki artystycznej, również makaron wykonany własnoręcznie, domowym sposobem potrzebuje do tego niewiele podstawowych przyrządów:

- Deska - (nazywana również często: stolnica)
najlepiej jeśli ze "słodkiego drewna" tj. jodłowego, szeroka i gładka, bez sęków które utrudniać będą późniejszą pracę ale również, co ważne, drewna które jest w stanie absorbować część wilgoci znajdującej się w makaronie (można także używać stół laminowany i inne nowoczesne blaty wykonane z tworzyw sztucznych, marmuru choć nie są one najbardziej idealne),
- Sito -
celem przesiania z mąki ewentualnych zanieczyszczeń i pozostałości z mielenia ziarna ale także celem posiadania najbardziej czystej i drobno zmielonej mąki.
- Wałek do ciasta -
który warto mieć "pod ręką" - może przydać się także do innych celów..... ale nam będzie on niezbędny do wałkowania oraz układania rozwałkowanych kawałków ciasta. Najlepiej żeby był on wykonany z drewna wiśniowego i oczywiście w miare okrągły... .

- Szpachelka - (łopatka)
współczesne są ze stali, poprzednie były z żelaza, nie mniej jednak niezbędna do np. zeskrobywania ciasta i pozostałości z deski stolnicy.

- Rolka zębata -
czyli przyrząd zakończony zębatym kółkiem, niezbędny do cięcia przeróżnych kształtów i nadawania krawędziom makaronu ciekawych form wykończeniowe jak nap. "motylki" (kokardki) itp.

- Nóż szeroki -
to przyrząd niezbędny i niemal podstawowy do nadawania makaronowi kształtów które zapragniemy wykonać. Przydaje się dodatkowo również w chwili kiedy nie posiadamy szpachelki (łopatki).

[PRZYRZĄDY] - [SKŁADNIKI] - [PRZYGOTOWANIE] - [KSZTAŁTY] - [FASZEROWANE] - [KOLORY]


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono