| Możemy się zająć mówieniem o
        wyrabianiu ciasta zarówno tym ręcznym jak i tym przy użyciu
        maszynek elektrycznych, przeróżnych robotów, które
        dziś dominują w naszych dospodarstwach domowych, są z
        całą pewnością przydatne - ale my postaramy się
        skupić w tym miejscu na sposobach bardziej "antycznych"
        i tradycyjnych.
 Jako prawdziwe niemal dzieło
        sztuki artystycznej, również makaron wykonany własnoręcznie,
        domowym sposobem potrzebuje do tego niewiele podstawowych
        przyrządów:
 
 
            
                | 
 | - Deska
                - (nazywana również często: stolnica) najlepiej jeśli ze "słodkiego drewna"
                tj. jodłowego, szeroka i gładka, bez sęków które
                utrudniać będą późniejszą pracę ale również,
                co ważne, drewna które jest w stanie absorbować
                część wilgoci znajdującej się w makaronie (można
                także używać stół laminowany i inne
                nowoczesne blaty wykonane z tworzyw sztucznych,
                marmuru choć nie są one najbardziej idealne),
 | 
            
                | - Sito
                - celem przesiania z mąki ewentualnych
                zanieczyszczeń i pozostałości z mielenia
                ziarna ale także celem posiadania najbardziej
                czystej i drobno zmielonej mąki.
 |  | 
            
                |  | - Wałek
                do ciasta - który warto mieć "pod ręką" - może
                przydać się także do innych celów..... ale
                nam będzie on niezbędny do wałkowania oraz układania
                rozwałkowanych kawałków ciasta. Najlepiej żeby
                był on wykonany z drewna wiśniowego i oczywiście
                w miare okrągły... .
 | 
            - Szpachelka
            - (łopatka)współczesne są ze stali, poprzednie były z żelaza,
            nie mniej jednak niezbędna do np. zeskrobywania
            ciasta i pozostałości z deski stolnicy.
 
            
                | - Rolka
                zębata - czyli przyrząd zakończony zębatym kółkiem,
                niezbędny do cięcia przeróżnych kształtów i
                nadawania krawędziom makaronu ciekawych form
                wykończeniowe jak nap. "motylki" (kokardki)
                itp.
 |  | 
            - Nóż
            szeroki -to przyrząd niezbędny i niemal podstawowy do
            nadawania makaronowi kształtów które zapragniemy
            wykonać. Przydaje się dodatkowo również w chwili
            kiedy nie posiadamy szpachelki (łopatki).
 |