1.
Usypujemy na stolnicy białą mąkę nadając jej formę
małego wulkanu. Następnie w górnej części wyrabiamy
palcami małe zagłębienie do ok. połowy wysokości w
które wbijamy przewidziane w ilości jajka. Rozpoczynając
od środka podsypując otaczające jajka mąką z ostrożnością
mieszamy całość. Posuwając się w czasie dodajemy
pozostałą część przewidzianych jajek.
2.
Następnie, przy użyciu własnej energii wyrabiamy całość,
aż do uzyskania masy twardej ale zarazem elastycznej.
Samo ciasto przedstawiać sobą będzie gładką
powierzchnię z małymi pęcherzykami świadczącymi o
dobrym wspólnym połączeniu. W czasie samego wyrabiania
należy ponadto zwrócić uwagę żeby ewentualne pozostałości
ciasta na rękach na bieżąco ściągać i powodować
ich doklejanie się do wyrabianegio ciasta.
3.
Zarobione ciasto formujemy w kulę, owijamy w czystą
lnianą (lekko wilgotną) ściereczkę i pozostawiamy
spokoju około 20 minut w temperaturze pokojowej celem
jego wypoczęcia i wyrośnięcia.
4.
Pora zabrać się za rozwałkowanie ciasta, które
wykonujemy poczynając albo od całej ilości albo np. od
jego połowy, pamiętając o wałkowaniu w dwóch
przeciwległych kierunkach. Końcowo powinniśmy otrzymać
duży i szeroki placek, gdzie najbardziej wskazaną i
idealną jego gruboścą powinna być grubość około 2
milimetrów.
|