Ziemia, Woda, Słońce, ... Makaron
[ Historia makaronu część 2 ]
Rozprzestrzenienie się makaronu Jedna rzecz jest pewna, że rozpowszechnienie się spaghetti w Italii nie jest zasługą Marco Polo po jego powrocie z Chin, ponieważ nie istnieją związki pierszeństwa z chińczykami. Sam makaron w wysuszonej formie był już znany na terenie włoch z całą pewnością na wiele lat wcześniej przez powrotem Marco Polo. W jednym z dokumentów notarialnych z 1279 roku opisujących spadek, umieszczono "jeden koszyczek pełny makaronu" i z całą pewnością chodziło tu o makaron suchy. Samo określenie makaron [maccherone-włoski] znajduje się także w opisach początkowego średniowiecza gdzie wówczas określano tym mianem każdy typ makaronu, długiego i krótkiego a także formy w których makaron był napełniany lub faszerowany przyjmując dzisiejszą formę "ravioli". Kolejne dokumenty z 1244 oraz 1316
roku potwierdzają także rozpoczęcie produkcji makaronu
w rejonie Liguria. Począwszy od 1300 historia
makaronu wzbogaca się o przekazy historyczne jak na
przykład fakt że we Florencji pracowała wytwórnia
makaronu, dwie kolejne otworzono w Rzymie. W XV wieku był
to produkt żywnościowy już obecny w handlu a nie tylko
produkt wykonany w domu. W Ligurii miejscowy dialekt określa
makaron słowem "Fidei" i jako taki
rozprzestrzenił się on w Ligurii w latach 1400-1500. Tak więc dopiero od 1700 we włoszech gdzie wszystkie typy makaronu określano słowem "vermicelli" a osoby zajmujące się jego wytwarzaniem "vermicellaio", zaczęto używać określenia "maccheroni" (makaron). XVII wiek -
mieszadło mechaniczne. XVIII wiek:
jak wytwarzano makaron ?
W 1740 roku urząd miasta Wenecja przyznaje licencję na otwarcie
pierwszej fabryki panu Paolo Adami. Pierwsze maszyny były
bardzo proste i składały się praktycznie z części
metalowych poruszanych przez młodych chłopców. Jedna rzecz jest pewna - makaron jest włoski i Italia jest makaronowa. [źródła] |