Ziemia, Woda, Słońce, ... Makaron
[ Historia makaronu część 2 ]
| Rozprzestrzenienie się makaronu Jedna rzecz jest pewna, że rozpowszechnienie się spaghetti w Italii nie jest zasługą Marco Polo po jego powrocie z Chin, ponieważ nie istnieją związki pierszeństwa z chińczykami. Sam makaron w wysuszonej formie był już znany na terenie włoch z całą pewnością na wiele lat wcześniej przez powrotem Marco Polo. W jednym z dokumentów notarialnych z 1279 roku opisujących spadek, umieszczono "jeden koszyczek pełny makaronu" i z całą pewnością chodziło tu o makaron suchy. Samo określenie makaron [maccherone-włoski] znajduje się także w opisach początkowego średniowiecza gdzie wówczas określano tym mianem każdy typ makaronu, długiego i krótkiego a także formy w których makaron był napełniany lub faszerowany przyjmując dzisiejszą formę "ravioli". Kolejne dokumenty z 1244 oraz 1316
        roku potwierdzają także rozpoczęcie produkcji makaronu
        w rejonie Liguria. Począwszy od 1300 historia
        makaronu wzbogaca się o przekazy historyczne jak na
        przykład fakt że we Florencji pracowała wytwórnia
        makaronu, dwie kolejne otworzono w Rzymie. W XV wieku był
        to produkt żywnościowy już obecny w handlu a nie tylko
        produkt wykonany w domu. W Ligurii miejscowy dialekt określa
        makaron słowem "Fidei" i jako taki
        rozprzestrzenił się on w Ligurii w latach 1400-1500. Tak więc dopiero od 1700 we włoszech gdzie wszystkie typy makaronu określano słowem "vermicelli" a osoby zajmujące się jego wytwarzaniem "vermicellaio", zaczęto używać określenia "maccheroni" (makaron). XVII wiek -
        mieszadło mechaniczne. XVIII wiek:
        jak wytwarzano makaron ? 
 W 1740 roku urząd miasta Wenecja przyznaje licencję na otwarcie
        pierwszej fabryki panu Paolo Adami. Pierwsze maszyny były
        bardzo proste i składały się praktycznie z części
        metalowych poruszanych przez młodych chłopców. Jedna rzecz jest pewna - makaron jest włoski i Italia jest makaronowa. [źródła] |