Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta -
Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Liguria


 
Liguria, region w północno-zachodnich Włoszech, nad Zatoką Genueńską (Morze Liguryjskie). Graniczy z Francją. Powierzchnia 5,4 tys. km2.
Stolica Genua (750 tys. mieszkańców, 1991). Obszar górzysty: Alpy Liguryjskie, Apenin Liguryjski.
Klimat śródziemnomorski.

Historia: od III tysiąclecia p.n.e. zamieszkana przez Ligurów, którzy przybyli tu z Afryki Północnej. W II tysiącleciu p.n.e. rozpoczął się napływ plemion Italików. Po wojnach punickich, za poparcie udzielone Kartaginie, podbita przez Rzym (III/II w p.n.e.). W średniowieczu podzielona między Piemont, Lombardię i Genuę.

Region przemysłowy. Rozwinięte hutnictwo żelaza, rafinerie ropy naftowej, przemysł chemiczny, stoczniowy, maszynowy, elektrotechniczny, włókienniczy. Kopalnie soli kamiennej i marmurów (słynne w świecie marmury z Carrary). Rolnictwo nastawione na uprawę warzyw, owoców i roślin ozdobnych. Główne miasta: La Spezia, Savona. Region turystyczny o światowej sławie.

źródło:
WIEM: WIELKA INTERNETOWA ENCYKLOPEDIA MULTIMEDIALNA
http://www.encyklopedia.pl/



 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono