Pochodzenie
makaronu
Skąd pochodzi i gdzie
narodził się makaron, czy być może już w
czasach antycznej grecji lub rzymu, czy też
został wymyślony przez chińczyków, arabów
lub włochów, którzy twierdzą, że pierwsze spaghetti pojawiły się w Ligurii ale także na Sycylii i
Campanii - jest to wszystko trudne do
udowodnienia.
Szukanie wskazówek
pochodzenia makaronu oznacza także rozpoczęcie
tych poszukiwań od czasów greckich, jeszcze w
tysiącleciu przed naszą erą gdzie używano
określenie "laganon", które oznaczało
wielki płaski liść pełny pociętego w paski
makaronu.
|
 |
Słowo "makaron" [pasta-włoski] jest
pochodzeniem związane z określeniem greckim, które
oznacza "mąkę wymieszaną z wodą" i raczej
trudno tu przyznać prawo pierszeństwa komuś kto jako
pierwszy wymieszał zmielone ziarno z wodą celem
uzyskania masy o przeznaczeniu do spożycia.
Jest więc bardziej realistycznym myślenie, że ludy
antyczne same po swojemu doszły do sposobu użytkowania
według własnych sposobów i przyzwyczajeń.
Pierwsze ślady makaronu ujawniają
się w postaci instrumentów do wytwarzania i gotowania,
które znaleziono w czasie wykopalisk w jednym z grobów etruskich.
Pomiędzy Etruskami z IV wieku p.n.e. w miejscowości
Cerveteri [obecnie ruiny koło Rzymu] na kolumnach
podtrzymujących sklepienie dachu monumentu "Tomba
dei rilievi" zostały umiejscowione różne
potrzebne przyrządy kuchenne niezbędne do
przygotowywania produktu "lasagne".
300 lat p.n.e. w ówczesnym okresie historii, Aristofane,
największy z komediopisarzy greckich, opisując jedną z
recept gastronomicznych wspomina o paście [makaronie] która
przypomina aktualne "ravioli".
Przemieszczając się w czasie dochodzimy do epoki
rzymskiej w której makaron świeży był znany i bardzo
doceniany. Określenie antyczne "lagano" [tasiemkowy
"laganum", które pochodzi z historii
grecji] w rzymskim wydaniu jest używane do dnia
dzisiejszego zwłaszcza na południu włoch celem określenia
makaronu w formie taśmy, nazywanym również w innych
rejonach jako "lasagna" lub "tagliatella"
Całkiem możliwym jest także
fakt, że makaron wysuszony posiada pochodzenie arabskie.
To przypuszczenie bierze się z faktu, że imiona
arabskie "itryia" i "fad" zostały
wchłonięte przez makaron o formie cylindra z określeniem
"fidelini".

Plaża w
Palermo aktualnie
|
Z pewnością makaron był
dobrze znany w krajach arabskich, gdzie jeszcze
dziś mówi się "makkaroni". Z tych
krajów zresztą przybył on na Sycylię (ówczesną
kolonię arabską). Nikt nie neguje zresztą faktu,
że Palermo historycznie była
pierwszą stolicą makaronu, ponieważ istnieją
pierwsze dowody historyczne mówiące o produkcji
makaronu suchego na poziomie rzemieślniczym i
przemysłowym.
W 1150 roku podróznik
arabski Al-Idrisi referował, że w miejscowości
Trabia [30 km. od Palermo] "produkuje się
dużo makaronu o kształtach nitek, który wywożony
jest jest we wszystkie strony, do Calabrii i wielu krajów muzułmańskich
i chrześcijańskich, również statkami". |
<= wstecz - dalej =>
[źródła]
"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano,
Druk: Achantus 1987 r.
Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da
Pastificio Pagani Spa - Brescia
Strony internetowe "Barilla - tradizione
mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della
pasta" - Salerno
Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor
Franco Rossi
Fotografie "UNIPI"
|