Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Ziemia, Woda, Słońce, ... Makaron

[ Historia makaronu część 1 ]

Pochodzenie makaronu

Skąd pochodzi i gdzie narodził się makaron, czy być może już w czasach antycznej grecji lub rzymu, czy też został wymyślony przez chińczyków, arabów lub włochów, którzy twierdzą, że pierwsze spaghetti pojawiły się w Ligurii ale także na Sycylii i Campanii - jest to wszystko trudne do udowodnienia.

Szukanie wskazówek pochodzenia makaronu oznacza także rozpoczęcie tych poszukiwań od czasów greckich, jeszcze w tysiącleciu przed naszą erą gdzie używano określenie "laganon", które oznaczało wielki płaski liść pełny pociętego w paski makaronu.

Słowo "makaron" [pasta-włoski] jest pochodzeniem związane z określeniem greckim, które oznacza "mąkę wymieszaną z wodą" i raczej trudno tu przyznać prawo pierszeństwa komuś kto jako pierwszy wymieszał zmielone ziarno z wodą celem uzyskania masy o przeznaczeniu do spożycia.
Jest więc bardziej realistycznym myślenie, że ludy antyczne same po swojemu doszły do sposobu użytkowania według własnych sposobów i przyzwyczajeń.

Pierwsze ślady makaronu ujawniają się w postaci instrumentów do wytwarzania i gotowania, które znaleziono w czasie wykopalisk w jednym z grobów etruskich.
Pomiędzy Etruskami z IV wieku p.n.e. w miejscowości Cerveteri [obecnie ruiny koło Rzymu] na kolumnach podtrzymujących sklepienie dachu monumentu "Tomba dei rilievi" zostały umiejscowione różne potrzebne przyrządy kuchenne niezbędne do przygotowywania produktu "
lasagne".
300 lat p.n.e. w ówczesnym okresie historii, Aristofane, największy z komediopisarzy greckich, opisując jedną z recept gastronomicznych wspomina o paście [makaronie] która przypomina aktualne "
ravioli".
Przemieszczając się w czasie dochodzimy do epoki rzymskiej w której makaron świeży był znany i bardzo doceniany. Określenie antyczne "lagano" [tasiemkowy "laganum", które pochodzi z historii grecji] w rzymskim wydaniu jest używane do dnia dzisiejszego zwłaszcza na południu włoch celem określenia makaronu w formie taśmy, nazywanym również w innych rejonach jako "
lasagna" lub "tagliatella"

Całkiem możliwym jest także fakt, że makaron wysuszony posiada pochodzenie arabskie. To przypuszczenie bierze się z faktu, że imiona arabskie "itryia" i "fad" zostały wchłonięte przez makaron o formie cylindra z określeniem "fidelini".


Plaża w Palermo aktualnie

Z pewnością makaron był dobrze znany w krajach arabskich, gdzie jeszcze dziś mówi się "makkaroni". Z tych krajów zresztą przybył on na Sycylię (ówczesną kolonię arabską). Nikt nie neguje zresztą faktu, że Palermo historycznie była pierwszą stolicą makaronu, ponieważ istnieją pierwsze dowody historyczne mówiące o produkcji makaronu suchego na poziomie rzemieślniczym i przemysłowym.
W 1150 roku podróznik arabski Al-Idrisi referował, że w miejscowości Trabia [30 km. od Palermo] "produkuje się dużo makaronu o kształtach nitek, który wywożony jest jest we wszystkie strony, do Calabrii i wielu krajów muzułmańskich i chrześcijańskich, również statkami".

<= wstecz   -    dalej =>


[źródła]
"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano, Druk: Achantus 1987 r.
Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da Pastificio Pagani Spa - Brescia
Strony internetowe "Barilla - tradizione mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della pasta" - Salerno
Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor Franco Rossi
Fotografie "UNIPI"

Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono