| Pochodzenie
        makaronu 
 
 
            
                | Skąd pochodzi i gdzie
                narodził się makaron, czy być może już w
                czasach antycznej grecji lub rzymu, czy też
                został wymyślony przez chińczyków, arabów
                lub włochów, którzy twierdzą, że pierwsze spaghetti pojawiły się w Ligurii ale także na Sycylii i
                Campanii - jest to wszystko trudne do
                udowodnienia.
 Szukanie wskazówek
                pochodzenia makaronu oznacza także rozpoczęcie
                tych poszukiwań od czasów greckich, jeszcze w
                tysiącleciu przed naszą erą gdzie używano
                określenie "laganon", które oznaczało
                wielki płaski liść pełny pociętego w paski
                makaronu.
 |  | Słowo "makaron" [pasta-włoski] jest
        pochodzeniem związane z określeniem greckim, które
        oznacza "mąkę wymieszaną z wodą" i raczej
        trudno tu przyznać prawo pierszeństwa komuś kto jako
        pierwszy wymieszał zmielone ziarno z wodą celem
        uzyskania masy o przeznaczeniu do spożycia.Jest więc bardziej realistycznym myślenie, że ludy
        antyczne same po swojemu doszły do sposobu użytkowania
        według własnych sposobów i przyzwyczajeń.
 Pierwsze ślady makaronu ujawniają
        się w postaci instrumentów do wytwarzania i gotowania,
        które znaleziono w czasie wykopalisk w jednym z grobów etruskich.Pomiędzy Etruskami z IV wieku p.n.e. w miejscowości
        Cerveteri [obecnie ruiny koło Rzymu] na kolumnach
        podtrzymujących sklepienie dachu monumentu "Tomba
        dei rilievi" zostały umiejscowione różne
        potrzebne przyrządy kuchenne niezbędne do
        przygotowywania produktu "lasagne".
 300 lat p.n.e. w ówczesnym okresie historii, Aristofane,
        największy z komediopisarzy greckich, opisując jedną z
        recept gastronomicznych wspomina o paście [makaronie] która
        przypomina aktualne "ravioli".
 Przemieszczając się w czasie dochodzimy do epoki
        rzymskiej w której makaron świeży był znany i bardzo
        doceniany. Określenie antyczne "lagano" [tasiemkowy
        "laganum", które pochodzi z historii
        grecji] w rzymskim wydaniu jest używane do dnia
        dzisiejszego zwłaszcza na południu włoch celem określenia
        makaronu w formie taśmy, nazywanym również w innych
        rejonach jako "lasagna" lub "tagliatella"
 Całkiem możliwym jest także
        fakt, że makaron wysuszony posiada pochodzenie arabskie.
        To przypuszczenie bierze się z faktu, że imiona
        arabskie "itryia" i "fad" zostały
        wchłonięte przez makaron o formie cylindra z określeniem
        "fidelini".
 
 
            
                |  Plaża w
                Palermo aktualnie
 
 | Z pewnością makaron był
                dobrze znany w krajach arabskich, gdzie jeszcze
                dziś mówi się "makkaroni". Z tych
                krajów zresztą przybył on na Sycylię (ówczesną
                kolonię arabską). Nikt nie neguje zresztą faktu,
                że Palermo historycznie była
                pierwszą stolicą makaronu, ponieważ istnieją
                pierwsze dowody historyczne mówiące o produkcji
                makaronu suchego na poziomie rzemieślniczym i
                przemysłowym. W 1150 roku podróznik
                arabski Al-Idrisi referował, że w miejscowości
                Trabia [30 km. od Palermo] "produkuje się
                dużo makaronu o kształtach nitek, który wywożony
                jest jest we wszystkie strony, do Calabrii i wielu krajów muzułmańskich
                i chrześcijańskich, również statkami".
 | <= wstecz   -    dalej => 
 [źródła]"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano,
        Druk: Achantus 1987 r.
 Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da
        Pastificio Pagani Spa - Brescia
 Strony internetowe "Barilla - tradizione
        mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
 Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della
        pasta" - Salerno
 Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor
        Franco Rossi
 Fotografie "UNIPI"
 |