| Zdobycie świata przez makaron.
 
            
                |  | W początkach 1800 makaron
                zdobywał już USA. 
 Prezydent Thomas Jefferson (1734-1826)
                szalał na punkcie makaronu i jego
                rozpowszechnieniu się w stanach zjednoczonych.
 
 Sławne były jego obiady
                w których prezentował gościom "specjały
                gastronomiczne", znane i doceniane w czasie
                jego podróż i wizyt na dworach europejskich.
 
 Takim sposobem rozpoczęła
                sie jej dyfuzja na świecie, również dzięki
                powolnym, ale stałym, procesom mechanizacji.
 
 Procesy mechanizacji zwłaszcza
                pod koniec XIX wieku dawały impuls w kierunku
                maszyn poruszanych parą lub energią hydrauliczną
                ale ich potrzebę rozwoju zauważono z przyjściem
                nowego wieku.
 | 1904-1914 dekada technologii.Suszenie makaronu w komorach
        klimatyzowanych prowadzi do takiej produkcji, która
        zaczyna się rozprzestrzeniać we wszystkich regionach i
        wówczas powstaje określenie przemysłu makaronowego. Szczególnie ulubionym było
        ziarno Taganrog niezastąpionym twardym ziarnem pochodzącym
        z Rosjii. W porcie Taganrog, [kiedyś Ukraina dziś Rosja],
        dokonywano załadunków ziarna, które zarówno w Ligurii
        jak i Neapolu było szczególnie poszukiwane i bez niego
        nic nie robiono.
 
 
            
                |  [1885-1905] fot. Pan Brogi
 Makaroniarze Neapolitańscy
 | 
 |  [1860-1920]
 Handlarka spaghetti
 | Rewolucja technologiczna.W 1933 roku wraz z wymyśleniem ciągłego
        cyklu mechanicznego, bracia Braibanti z Parmy wyeliminowali przerwy (odpady, okruchy) które powstają w czasie mieszania i wyrabiania
        ciasta jak również późniejszego jego wyciągania,
        podnosząc także jakość i higienę produktu.
 Do urządzenia wchodzą poszczególne składniki
        opuszczając je w formie ukształtowanego makaronu który
        poddawany jest suszeniu.
 
 Pierwszy spis zdolności
        produkcyjnej Italii wykonany w 1937 roku ukazał zdolność
        produkcyjną na poziomie 1.250.000 ton ale efektywnie
        wykorzystywano tylko 600.000 ton.
 
 W roku 1955 wytwórnia Walt Disney
        wprowadza także makaron do swoich filmów rysunkowych
        pierwszym obrazem "Lady And The Tramp".
 
 Pod koniec lat 70-tych po raz
        pierwszy mówi się o "diecie śródziemnomorskiej".
        Rząd Stanów Zjednoczonych aby walczyć z "chorobami
        cywilizacji" zleca poszukiwania w temacie żywienia
        które potwierdzają, że krajem który po wojnie
        najbardziej zbliżył się do diety były Włochy
        konsumując także sporo ilości oleju z oliwek.
 <= wstecz  
        -   dalej => 
 [źródła]"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano,
        Druk: Achantus 1987 r.
 Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da
        Pastificio Pagani Spa - Brescia
 Strony internetowe "Barilla - tradizione
        mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
 Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della
        pasta" - Salerno
 Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor
        Franco Rossi
 Fotografie: "UNIPI"
 |