Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Ziemia, Woda, Słońce, ... Makaron

[ Historia makaronu część 3 ]

Zdobycie świata przez makaron.

W początkach 1800 makaron zdobywał już USA.

Prezydent Thomas Jefferson (1734-1826) szalał na punkcie makaronu i jego rozpowszechnieniu się w stanach zjednoczonych.

Sławne były jego obiady w których prezentował gościom "specjały gastronomiczne", znane i doceniane w czasie jego podróż i wizyt na dworach europejskich.

Takim sposobem rozpoczęła sie jej dyfuzja na świecie, również dzięki powolnym, ale stałym, procesom mechanizacji.

Procesy mechanizacji zwłaszcza pod koniec XIX wieku dawały impuls w kierunku maszyn poruszanych parą lub energią hydrauliczną ale ich potrzebę rozwoju zauważono z przyjściem nowego wieku.

1904-1914 dekada technologii.
Suszenie makaronu w komorach klimatyzowanych prowadzi do takiej produkcji, która zaczyna się rozprzestrzeniać we wszystkich regionach i wówczas powstaje określenie przemysłu makaronowego. Szczególnie ulubionym było ziarno Taganrog niezastąpionym twardym ziarnem pochodzącym z Rosjii. W porcie Taganrog, [kiedyś Ukraina dziś Rosja], dokonywano załadunków ziarna, które zarówno w Ligurii jak i Neapolu było szczególnie poszukiwane i bez niego nic nie robiono.


[1885-1905] fot. Pan Brogi
Makaroniarze Neapolitańscy


[1860-1920]
Handlarka spaghetti

Rewolucja technologiczna.
W 1933 roku wraz z wymyśleniem ciągłego cyklu mechanicznego, bracia Braibanti z Parmy wyeliminowali przerwy (odpady, okruchy) które powstają w czasie mieszania i wyrabiania ciasta jak również późniejszego jego wyciągania, podnosząc także jakość i higienę produktu.
Do urządzenia wchodzą poszczególne składniki opuszczając je w formie ukształtowanego makaronu który poddawany jest suszeniu.

Pierwszy spis zdolności produkcyjnej Italii wykonany w 1937 roku ukazał zdolność produkcyjną na poziomie 1.250.000 ton ale efektywnie wykorzystywano tylko 600.000 ton.

W roku 1955 wytwórnia Walt Disney wprowadza także makaron do swoich filmów rysunkowych pierwszym obrazem "Lady And The Tramp".

Pod koniec lat 70-tych po raz pierwszy mówi się o "diecie śródziemnomorskiej". Rząd Stanów Zjednoczonych aby walczyć z "chorobami cywilizacji" zleca poszukiwania w temacie żywienia które potwierdzają, że krajem który po wojnie najbardziej zbliżył się do diety były Włochy konsumując także sporo ilości oleju z oliwek.

<= wstecz   -   dalej =>


[źródła]
"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano, Druk: Achantus 1987 r.
Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da Pastificio Pagani Spa - Brescia
Strony internetowe "Barilla - tradizione mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della pasta" - Salerno
Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor Franco Rossi
Fotografie: "UNIPI"

Miejsce zarezerwowane na Twoją reklamę [baner 400x50]


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono