Zdobycie świata przez makaron.
 |
W początkach 1800 makaron
zdobywał już USA.
Prezydent Thomas Jefferson (1734-1826)
szalał na punkcie makaronu i jego
rozpowszechnieniu się w stanach zjednoczonych.
Sławne były jego obiady
w których prezentował gościom "specjały
gastronomiczne", znane i doceniane w czasie
jego podróż i wizyt na dworach europejskich.
Takim sposobem rozpoczęła
sie jej dyfuzja na świecie, również dzięki
powolnym, ale stałym, procesom mechanizacji.
Procesy mechanizacji zwłaszcza
pod koniec XIX wieku dawały impuls w kierunku
maszyn poruszanych parą lub energią hydrauliczną
ale ich potrzebę rozwoju zauważono z przyjściem
nowego wieku. |
1904-1914 dekada technologii.
Suszenie makaronu w komorach
klimatyzowanych prowadzi do takiej produkcji, która
zaczyna się rozprzestrzeniać we wszystkich regionach i
wówczas powstaje określenie przemysłu makaronowego. Szczególnie ulubionym było
ziarno Taganrog niezastąpionym twardym ziarnem pochodzącym
z Rosjii. W porcie Taganrog, [kiedyś Ukraina dziś Rosja],
dokonywano załadunków ziarna, które zarówno w Ligurii
jak i Neapolu było szczególnie poszukiwane i bez niego
nic nie robiono.

[1885-1905] fot. Pan Brogi
Makaroniarze Neapolitańscy
|

|

[1860-1920]
Handlarka spaghetti
|
Rewolucja technologiczna.
W 1933 roku wraz z wymyśleniem ciągłego
cyklu mechanicznego, bracia Braibanti z Parmy wyeliminowali przerwy (odpady, okruchy) które powstają w czasie mieszania i wyrabiania
ciasta jak również późniejszego jego wyciągania,
podnosząc także jakość i higienę produktu.
Do urządzenia wchodzą poszczególne składniki
opuszczając je w formie ukształtowanego makaronu który
poddawany jest suszeniu.
Pierwszy spis zdolności
produkcyjnej Italii wykonany w 1937 roku ukazał zdolność
produkcyjną na poziomie 1.250.000 ton ale efektywnie
wykorzystywano tylko 600.000 ton.
W roku 1955 wytwórnia Walt Disney
wprowadza także makaron do swoich filmów rysunkowych
pierwszym obrazem "Lady And The Tramp".
Pod koniec lat 70-tych po raz
pierwszy mówi się o "diecie śródziemnomorskiej".
Rząd Stanów Zjednoczonych aby walczyć z "chorobami
cywilizacji" zleca poszukiwania w temacie żywienia
które potwierdzają, że krajem który po wojnie
najbardziej zbliżył się do diety były Włochy
konsumując także sporo ilości oleju z oliwek.
<= wstecz
- dalej =>
[źródła]
"Le ore della pasta" - Autor - N.Romano,
Druk: Achantus 1987 r.
Strony internetowe "Sito della pasta" voluto da
Pastificio Pagani Spa - Brescia
Strony internetowe "Barilla - tradizione
mediterranea" [Tradycje śródziemnomorskie]
Strony internetowe "Antonio Amato - Il museo della
pasta" - Salerno
Strony internetowe "A tutta pasta" - Autor
Franco Rossi
Fotografie: "UNIPI"
|