Pomidorowe sosy bazowe - część 1
Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 15 minut --- Stopień trudności: łatwy
| 
 | Składniki na 4 osoby - 600 gr. świeżych pomidorów - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - kilka listków bazylii - 1 ząbek czosnku - sól | 
| Pomidory przygotować według opisanej wcześniej instrukcji. Wlać na patelnię w której mamy pewność, że nic się nie przypali... | 
 | 
| 
 | ...dodać liście bazylii oraz czosnek, gotować na dużym płomieniu bez przykrycia przez około 10 minut często mieszając...... | 
| ...posolić i gotować jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką... | 
 | 
| 
 | ...w chwili kiedy są już prawie gotowe wyjąć czosnek, jeśli trzeba, dosolić i doprawić oliwą z oliwek i wymieszać. | 
| Wersja urozmaicona: Jeżeli preferujesz wersję sosu gdzie pomidory są w mniejszych kawałeczkach przygotuj pomidory według pierwszego sposobu. Żeby czosnek pozostawił tylko część aromatu można "wrzucić" go do sosu w łupince. | 
 |