Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Pomidorowe sosy bazowe - część 1

Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 15 minut --- Stopień trudności: łatwy

Składniki na 4 osoby
- 600 gr. świeżych pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól
Pomidory przygotować według opisanej wcześniej instrukcji. Wlać na patelnię w której mamy pewność, że nic się nie przypali...

...dodać liście bazylii oraz czosnek, gotować na dużym płomieniu bez przykrycia przez około 10 minut często mieszając......
...posolić i gotować jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką...

...w chwili kiedy są już prawie gotowe wyjąć czosnek, jeśli trzeba, dosolić i doprawić oliwą z oliwek i wymieszać.
Wersja urozmaicona:
Jeżeli preferujesz wersję sosu gdzie pomidory są w mniejszych kawałeczkach przygotuj pomidory według pierwszego
sposobu. Żeby czosnek pozostawił tylko część aromatu można "wrzucić" go do sosu w łupince.


wstecz

SOSY

Strona Główna


dalej


 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono