Pomidorowe sosy bazowe - część 1
Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 15 minut --- Stopień trudności: łatwy
Składniki na 4 osoby - 600 gr. świeżych pomidorów - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - kilka listków bazylii - 1 ząbek czosnku - sól |
|
Pomidory przygotować według opisanej wcześniej instrukcji. Wlać na patelnię w której mamy pewność, że nic się nie przypali... | |
...dodać liście bazylii oraz czosnek, gotować na dużym płomieniu bez przykrycia przez około 10 minut często mieszając...... | |
...posolić i gotować jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką... | |
...w chwili kiedy są już prawie gotowe wyjąć czosnek, jeśli trzeba, dosolić i doprawić oliwą z oliwek i wymieszać. | |
Wersja urozmaicona: Jeżeli preferujesz wersję sosu gdzie pomidory są w mniejszych kawałeczkach przygotuj pomidory według pierwszego sposobu. Żeby czosnek pozostawił tylko część aromatu można "wrzucić" go do sosu w łupince. |