Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Sos do każdego makaronu...

Długa tradycja przede wszystkim włoskiego makaronu pochodzi z faktu, że w między czasie powstała do niego ogromna ilość sosów.
Od bardzo prostego sosu pomidorowego, przygotowanego ze świeżych pomidorów, czosnku i bazylii, do gęstych ragu z mięsa lub dziczyzny.
Urozmaicona ich ilość jest w stanie zmienić porcję makaronu w bardzo smakowite, treściwe i pożywne danie.
Według ekspertów gastronomii w samej tylko Italii istnieją już ponad 90 tysięcy przeróżnych sosów do makaronów - choć każdy przy odrobinie fantazji może przyrządzić swój własny - szczególny sos.

Poniższy spis pozwoli pomóc w zorientowaniu się jaki typ sosu pasuje najlepiej do konkretnego typu i kształtu makaronu.

 

Strona Główna          Makarony długie          Makarony krótkie          Makarony jajeczne          Wstęp Sosy

Jak się przygotowuje sosy pomidorowe ?
Jak przechowywać pomidory ?
Jak przechowywać sosy pomidorowe ?



 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono