Sos do każdego makaronu...
Długa tradycja przede wszystkim włoskiego
makaronu pochodzi z faktu, że w między czasie powstała
do niego ogromna ilość sosów. Od bardzo prostego sosu pomidorowego, przygotowanego ze świeżych pomidorów, czosnku i bazylii, do gęstych ragu z mięsa lub dziczyzny. Urozmaicona ich ilość jest w stanie zmienić porcję makaronu w bardzo smakowite, treściwe i pożywne danie. Według ekspertów gastronomii w samej tylko Italii istnieją już ponad 90 tysięcy przeróżnych sosów do makaronów - choć każdy przy odrobinie fantazji może przyrządzić swój własny - szczególny sos. Poniższy spis pozwoli pomóc w zorientowaniu się jaki typ sosu pasuje najlepiej do konkretnego typu i kształtu makaronu. |
Strona Główna Makarony długie Makarony krótkie Makarony jajeczne Wstęp Sosy |
Jak się przygotowuje sosy
pomidorowe ?
Jak przechowywać pomidory
?
Jak przechowywać sosy
pomidorowe ?