Pomidorowe sosy bazowe - część 2
Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 20 minut --- Stopień trudności: łatwy
Składniki na 4 osoby - 600 gr. świeżych dojrzałych pomidorów - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - kilka listków bazylii - 1/2 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól |
|
Pomidory umyć i usunąć zielone kłącza, pokroić na połówki lub ćwiartki (według wielkości ich samych), przełożyć do dużego garnka i dodać grubo pokrojoną cebulę... | |
...gotować bez przykrycia na intensywnym ogniu przez około 10 minut bez przykrywania, kontrolować co jakiś czas czy pomidory nie przyklejają się do dna garnka, jeśli potrzeba dolać trochę wody...... | |
...przepuścić lekko ostudzoną masę pomidorową przez drobne sito w taki sposób aby pestki i skórki zostały oddzielone od sosu... | |
...otrzymaną w ten sposób masę wlać do dużego garnka, dodać czosnek, posolić i zagotować jeszcze przez około 5-6 minut na intensywnym płomieniu... | |
...na samym końcu wyjąć czosnek, dodać celem urozmaicenia zapachu bazylię oraz oliwę z oliwek... |