Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Pomidorowe sosy bazowe - część 2

Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 20 minut --- Stopień trudności: łatwy

Składniki na 4 osoby
- 600 gr. świeżych dojrzałych pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól
Pomidory umyć i usunąć zielone kłącza, pokroić na połówki lub ćwiartki (według wielkości ich samych), przełożyć do dużego garnka i dodać grubo pokrojoną cebulę...

...gotować bez przykrycia na intensywnym ogniu przez około 10 minut bez przykrywania, kontrolować co jakiś czas czy pomidory nie przyklejają się do dna garnka, jeśli potrzeba dolać trochę wody......
...przepuścić lekko ostudzoną masę pomidorową przez drobne sito w taki sposób aby pestki i skórki zostały oddzielone od sosu...

...otrzymaną w ten sposób masę wlać do dużego garnka, dodać czosnek, posolić i zagotować jeszcze przez około 5-6 minut na intensywnym płomieniu...
...na samym końcu wyjąć czosnek, dodać celem urozmaicenia zapachu bazylię oraz oliwę z oliwek...


wstecz

SOSY

Strona Główna


dalej


 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono