Pomidorowe
sosy bazowe - część 4
sosy
przygotowane na cebulce (*)
Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 20 minut --- Stopień trudności: łatwy
Składniki dla 4-5 osób - 600 gr. dojrzałych pomidorów, - 1 mała cebula, - kilka listków bazylii, - 1 ząbek czosnku, - 3-4 łyżki oliwy z oliwek, - sól, - pieprz lub pikantna papryczka (peperoncino) |
|
Pomidory
przygotować do gotowania wg. własnego wyboru pomiędzy pierwszym a drugim sposobem. Obrać cebulę opłukać i wysuszyć... |
|
...a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki które umieścić na głębokiej patelni, dodać oliwę z oliwek, obrany czosnek, przyrumienić całość około 2 minuty na delikatnym płomieniu mieszając delikatnie... | |
...później dodać przygotowane wcześniej pomidory, listki bazylii, odrobinę soli, wg. własnego wyboru i smaku pikantną papryczkę (zmieloną lub w kawałku) i kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu przez dalsze 15-20 minut... | |
...wyciągnąć czosnek i jeżeli wcześniej nie dodano pikantnej papryczki przyprawić pieprzem który można zmielić samemu aby dawał lepszy aromat. |
(*) W oryginalnej włoskiej wersji przepisu zaleca się także wariant przyrumieniania cebulki na boczku.