Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Pomidorowe sosy bazowe - część 4
sosy przygotowane na cebulce (*)

Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 20 minut --- Stopień trudności: łatwy

Składniki dla 4-5 osób

- 600 gr. dojrzałych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- kilka listków bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz lub pikantna papryczka (peperoncino)
Pomidory przygotować do gotowania wg. własnego wyboru pomiędzy pierwszym a drugim sposobem.
Obrać cebulę opłukać i wysuszyć...

...a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki które umieścić na głębokiej patelni, dodać oliwę z oliwek, obrany czosnek, przyrumienić całość około 2 minuty na delikatnym płomieniu mieszając delikatnie...
...później dodać przygotowane wcześniej pomidory, listki bazylii, odrobinę soli, wg. własnego wyboru i smaku pikantną papryczkę (zmieloną lub w kawałku) i kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu przez dalsze 15-20 minut...

...wyciągnąć czosnek i jeżeli wcześniej nie dodano pikantnej papryczki przyprawić pieprzem który można zmielić samemu aby dawał lepszy aromat.


wstecz

SOSY

Strona Główna


dalej

(*) W oryginalnej włoskiej wersji przepisu zaleca się także wariant przyrumieniania cebulki na boczku.


 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono