Sos pomidorowy na cebulce (*) - [Salsa
di pomodoro con soffritto]

|
Składniki dla 4-5 osób
- 600 gr. dojrzałych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- kilka listków bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz lub pikantna papryczka (peperoncino) |
Przygotowanie:
Pomidory
przygotować do gotowania wg. własnego wyboru
pomiędzy pierwszym a drugim sposobem.
Obrać cebulę opłukać i wysuszyć... |

|

|
...a
następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki które
umieścić na głębokiej patelni, dodać oliwę
z oliwek, obrany czosnek, przyrumienić całość
około 2 minuty na delikatnym płomieniu mieszając
delikatnie... |
...później
dodać przygotowane wcześniej pomidory, listki
bazylii, odrobinę soli, wg. własnego wyboru i
smaku pikantną papryczkę (zmieloną lub w kawałku)
i kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu
przez dalsze 15-20 minut... |

|

|
...wyciągnąć
czosnek i jeżeli wcześniej nie dodano pikantnej
papryczki przyprawić pieprzem który można
zmielić samemu aby dawał lepszy aromat.
Smacznego ! |
|