| Sos pomidorowy na cebulce (*)  -  [Salsa
        di pomodoro con soffritto]
 
 
            
                | 
 | Składniki dla 4-5 osób 
 - 600 gr. dojrzałych pomidorów,
 - 1 mała cebula,
 - kilka listków bazylii,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
 - sól,
 - pieprz lub pikantna papryczka (peperoncino)
 |  
                | Przygotowanie: 
 Pomidory
                przygotować do gotowania wg. własnego wyboru
                pomiędzy pierwszym a drugim sposobem.
 Obrać cebulę opłukać i wysuszyć...
 | 
 |  
                | 
 | ...a
                następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki które
                umieścić na głębokiej patelni, dodać oliwę
                z oliwek, obrany czosnek, przyrumienić całość
                około 2 minuty na delikatnym płomieniu mieszając
                delikatnie... |  
                | ...później
                dodać przygotowane wcześniej pomidory, listki
                bazylii, odrobinę soli, wg. własnego wyboru i
                smaku pikantną papryczkę (zmieloną lub w kawałku)
                i kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu
                przez dalsze 15-20 minut... | 
 |  
                | 
 | ...wyciągnąć
                czosnek i jeżeli wcześniej nie dodano pikantnej
                papryczki przyprawić pieprzem który można
                zmielić samemu aby dawał lepszy aromat. 
 Smacznego !
 |  |