| Makaron z whisky[Fidelini al whisky]
 
 
 
 składniki dla 4 osób
 - 400 gr.
        makaronu typu krajanka
 (wąskie wstążki)
 - 100 gr. gotowanej szynki,
 - 50 gr. sera parmezan,
 - kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
 - 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
 - 200 gr. słodkiej śmietany,
 - 1 mała cebula,
 1 łyżeczka mąki,
 - 50 gr. masła
 Przygotowanie:
 po obraniu cebuli pokroić ją drobno i
        zarumienić na patelni używając do tego celu masło.
 
 W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny
        kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie
        wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.
 
 Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan,
        dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka
        minut na bardzo małym ogniu.
 
 Po odstawieniu gotowego sosu dodać sól i pieprz wg.
        własnego smaku i uznania.
 | 
 |