Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron z whisky
[Fidelini al whisky]


składniki dla 4 osób

- 400 gr. makaronu typu krajanka
(wąskie wstążki)
- 100 gr. gotowanej szynki,
- 50 gr. sera parmezan,
- kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
- 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
- 200 gr. słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki,
- 50 gr. masła

Przygotowanie:

po obraniu cebuli pokroić ją drobno i zarumienić na patelni używając do tego celu masło.

W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.

Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan, dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka minut na bardzo małym ogniu.

Po odstawieniu gotowego sosu dodać sól i pieprz wg. własnego smaku i uznania.

Makaron tradycyjnie już gotujemy "al dente" następnie mieszamy dokładnie z przygotowanym wcześniej sosem i podajemy w głębokim półmisku posypując go pokrojoną w w drobne tasiemki szynką.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -