Makaron z whisky
[Fidelini al whisky]
składniki dla 4 osób
- 400 gr.
makaronu typu krajanka
(wąskie wstążki)
- 100 gr. gotowanej szynki,
- 50 gr. sera parmezan,
- kawałek soczystego jabłka (typu reneta),
- 1 szklaneczka whisky (ok. 100 gr.)
- 200 gr. słodkiej śmietany,
- 1 mała cebula,
1 łyżeczka mąki,
- 50 gr. masła
Przygotowanie:
po obraniu cebuli pokroić ją drobno i
zarumienić na patelni używając do tego celu masło.
W chwili kiedy zacznie ona nabierać zdecydowany ciemny
kolor dodać mąkę i tarte jabłko, dokładnie
wymieszać, nakryć i gotować przez około 10 minut.
Następnie dodać whisky śmietanę i ser parmezan,
dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze przez kilka
minut na bardzo małym ogniu.
Po odstawieniu gotowego sosu dodać sól i pieprz wg.
własnego smaku i uznania.
|

|