Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Rurki z serem gorgondzola   -  [Penne al gorgonzola]


składniki dla 2 osób

- 180 gr. makaronu typu rurki (penne) - 100 gr. sera pleśniowego gorgonzola -
- dwie kulki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 125 gr. świeżej śmietany -
- pieprz czarny - tarty ser parmezan - kilka listków mlecza - czarne oliwki -

Przygotowanie:

W dużym garnku wstawić do gotowania około dwa litry wody.
Rozdrobnić dokładnie ser gorgonzola używając do tego celu widelca.
Wrzucić makaron do osolonej wody w chwili kiedy zacznie się ona gotować...
...rozgrzać odrobinę oliwy oraz masła, dodać czosnek i zarumienić na małym ogniu przez około 5-6 minut...
...w rondlu na bardzo małym ogniu zagotować świeżą śmietanę, następnie dodać ser gorngonzola dokładnie mieszać aż do czasu uzyskania jednolitej gęstej masy...

[ Uwaga: ]
nie zagotować masy serowej wystarczy że 'zapyrka' kilka razy i się dobrze połączy.
...dodać odrobinę tartego sera parmezan oraz pieprzu, dokładnie i szybko w energiczny sposób wymieszać wyciągając jednocześnie czosnek...
...ugotowany "al dente" makaron odcedzić i przyprawić sosem z sera gorgonzola, można wg. własnego upodobania przyprawić kilkoma listkami mlecza i czarnych oliwek, podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -