| 
 składniki dla 2 osób
 - 180 gr.
        makaronu typu rurki (penne) - 100 gr. sera pleśniowego
        gorgonzola -
 - dwie kulki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 ząbek
        czosnku - 125 gr. świeżej śmietany -
 - pieprz czarny - tarty ser parmezan - kilka listków
        mlecza - czarne oliwki -
 Przygotowanie:
 
            
                |  | W dużym garnku
                wstawić do gotowania około dwa litry wody. Rozdrobnić dokładnie ser gorgonzola używając
                do tego celu widelca.
 Wrzucić makaron do osolonej wody w chwili kiedy
                zacznie się ona gotować...
 |  
                | ...rozgrzać
                odrobinę oliwy oraz masła, dodać czosnek i
                zarumienić na małym ogniu przez około 5-6
                minut... |  |  
                |  | ...w rondlu na
                bardzo małym ogniu zagotować świeżą śmietanę,
                następnie dodać ser gorngonzola dokładnie
                mieszać aż do czasu uzyskania jednolitej gęstej
                masy... 
 [ Uwaga: ]
 nie zagotować masy serowej wystarczy że 'zapyrka' kilka razy
                  i się dobrze połączy.
 |  
                | ...dodać
                odrobinę tartego sera parmezan oraz pieprzu, dokładnie
                i szybko w energiczny sposób wymieszać wyciągając
                jednocześnie czosnek... |  |  
                |  | ...ugotowany
                "al dente" makaron odcedzić
                i przyprawić sosem z sera gorgonzola, można wg.
                własnego upodobania przyprawić kilkoma listkami
                mlecza i czarnych oliwek, podawać natychmiast po
                przygotowaniu. | Smacznego !
 
 |