składniki dla 2 osób
- 180 gr.
makaronu typu rurki (penne) - 100 gr. sera pleśniowego
gorgonzola -
- dwie kulki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 ząbek
czosnku - 125 gr. świeżej śmietany -
- pieprz czarny - tarty ser parmezan - kilka listków
mlecza - czarne oliwki -
Przygotowanie:
 |
W dużym garnku
wstawić do gotowania około dwa litry wody.
Rozdrobnić dokładnie ser gorgonzola używając
do tego celu widelca.
Wrzucić makaron do osolonej wody w chwili kiedy
zacznie się ona gotować... |
...rozgrzać
odrobinę oliwy oraz masła, dodać czosnek i
zarumienić na małym ogniu przez około 5-6
minut... |
 |
 |
...w rondlu na
bardzo małym ogniu zagotować świeżą śmietanę,
następnie dodać ser gorngonzola dokładnie
mieszać aż do czasu uzyskania jednolitej gęstej
masy...
[ Uwaga: ]
nie zagotować masy serowej wystarczy że 'zapyrka' kilka razy
i się dobrze połączy. |
...dodać
odrobinę tartego sera parmezan oraz pieprzu, dokładnie
i szybko w energiczny sposób wymieszać wyciągając
jednocześnie czosnek... |
 |
 |
...ugotowany
"al dente" makaron odcedzić
i przyprawić sosem z sera gorgonzola, można wg.
własnego upodobania przyprawić kilkoma listkami
mlecza i czarnych oliwek, podawać natychmiast po
przygotowaniu. |
Smacznego !
|