Spaghetti aglio olio
peperoncino - [z czosnkiem, olejem i ostrą papryczką] -
4 osoby
350-400 gr. spaghetti - [400
gr. jeśli bardzo głodni]
2 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka (peperoncino)
(w przypadku jej braku 1/2 małej łyżeczki mielonej
papryczki)
3 łyżki
oliwy z oliwek
kilka naci zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności do gotującej się dużej ilości
posolonej wody wrzucić spaghetti celem ich ugotowania.
Osobno na dużej patelni łączymy olej z posiekanym na
drobno czosnkiem i pikantną papryczką, podsmażając w
sposób uważny aby nie dopuścić do spalenia się
czosnku.
Spaghetti
ugotowane "al dente" odcedzamy i
przenosimy na patelnię celem dokładnego wymieszania z
przygotowanymi wcześniej składnikami, dodając na końcu
posiekaną nać zielonej pietruszki.
Podawać
natychmiast po ich przyrządzeniu.
Smacznego !!!
|