Przygotowanie
Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić
w kostkę. Cebulę marchewkę i seler drobno pokroić.
Liście bazylii umyć i rozdrobnić. Na rozgrzanym wcześniej
na patelni oleju położyć cebulę, marchewkę i seler
wspólnie podsmażając. Następnie dodać pomidory, sól
i pieprz do smaku.
Gotować 15 minut.
Umyć paprykę, wstawić do gorącego piekarnika, piec
dotąd, aż skórka będzie łatwo odchodzić, obrać
usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę.
Dołożyć paprykę, bazylię i gotować wspólnie jeszcze
przez 1 minutę.
Osobno do gotującej posolonej wody wrzucić makaron,
ugotować "al dente", odcedzić i połączyć z
sosem, wymieszać.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego !
|