Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Produkcja makaronu (przemysłowa)

Cykle produkcji makaronu

1. Ciasto
Pierwszą czynnością jest przygotowanie mieszanki semoli z wodą. Jest to najważniejsza i zarazem najbardziej powolna operacja dla wszystkich producentów, ważnym jej elementem jest dobranie "właściwej długości czasu"

2. Ugniatanie (czytaj: wyrabianie) ciasta
Dosyć delikatny moment wyrabiania ciasta dzięki któremu staje sie ono elastyczne i jednolite. To także wynik wzajemnego połączenia się wody oraz glutenów.

3. Wytłoczenie
Wytłoczenie (wyciśnięcie lub wyciąganie) ciasta poprzez specjalne otworki rurowe, bądź też prasy w taki sposób, który daje końcowe jego kształty znane nam na co dzień jak np.: spaghetti, rurki, kokardki, makarony, itd.

4. Suszenie
To już ostatni cykl produkcji przed zakonfekcjonowaniem produktu, kto wie czy koniec końców nie najważniejszy. Wszyscy producenci muszą doprowadzić do odprowadzenia wody znajdującej się w makaronie, poprzez jego suszenie, stosując właściwe procesy suszenia a także zwracając jednocześnie uwagę na delikatność produktu i zachowanie jego wartości smakowych. Aktualnie istnieją jeszcze producenci, których powolny proces suszenia został celowo wydłużony do 30 godzin.

5. Konfekcjonowanie
Po dokładnej kontroli jakości produktu, cała partia produkcyjna poddawana jest procesowi pakowania w stosowne opakowania, mając na uwadze typ i kształt produktu.
Niektórzy z producentów wykonują ponadto kontrolę organoleptyczną produktu dokonując także jego degustacji smakowej.


Index Produkcja Przemysłowa


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono