| Cykle produkcji makaronu 1.
        CiastoPierwszą czynnością jest przygotowanie mieszanki
        semoli z wodą. Jest to najważniejsza i zarazem
        najbardziej powolna operacja dla wszystkich producentów,
        ważnym jej elementem jest dobranie "właściwej długości
        czasu"
 
 2. Ugniatanie (czytaj: wyrabianie)
        ciasta
 Dosyć delikatny moment wyrabiania ciasta dzięki któremu
        staje sie ono elastyczne i jednolite. To także wynik
        wzajemnego połączenia się wody oraz glutenów.
 
 3. Wytłoczenie
 Wytłoczenie (wyciśnięcie lub wyciąganie) ciasta
        poprzez specjalne otworki rurowe, bądź też prasy w
        taki sposób, który daje końcowe jego kształty znane
        nam na co dzień jak np.: spaghetti, rurki, kokardki,
        makarony, itd.
 
 4. Suszenie
 To już ostatni cykl produkcji przed zakonfekcjonowaniem
        produktu, kto wie czy koniec końców nie najważniejszy.
        Wszyscy producenci muszą doprowadzić do odprowadzenia
        wody znajdującej się w makaronie, poprzez jego suszenie,
        stosując właściwe procesy suszenia a także zwracając
        jednocześnie uwagę na delikatność produktu i
        zachowanie jego wartości smakowych. Aktualnie istnieją
        jeszcze producenci, których powolny proces suszenia
        został celowo wydłużony do 30 godzin.
 
 5. Konfekcjonowanie
 Po dokładnej kontroli jakości produktu, cała partia
        produkcyjna poddawana jest procesowi pakowania w stosowne
        opakowania, mając na uwadze typ i kształt produktu.
 Niektórzy z producentów wykonują ponadto kontrolę
        organoleptyczną produktu dokonując także jego
        degustacji smakowej.
 
 
 |