Cykle produkcji makaronu
1.
Ciasto
Pierwszą czynnością jest przygotowanie mieszanki
semoli z wodą. Jest to najważniejsza i zarazem
najbardziej powolna operacja dla wszystkich producentów,
ważnym jej elementem jest dobranie "właściwej długości
czasu"
2. Ugniatanie (czytaj: wyrabianie)
ciasta
Dosyć delikatny moment wyrabiania ciasta dzięki któremu
staje sie ono elastyczne i jednolite. To także wynik
wzajemnego połączenia się wody oraz glutenów.
3. Wytłoczenie
Wytłoczenie (wyciśnięcie lub wyciąganie) ciasta
poprzez specjalne otworki rurowe, bądź też prasy w
taki sposób, który daje końcowe jego kształty znane
nam na co dzień jak np.: spaghetti, rurki, kokardki,
makarony, itd.
4. Suszenie
To już ostatni cykl produkcji przed zakonfekcjonowaniem
produktu, kto wie czy koniec końców nie najważniejszy.
Wszyscy producenci muszą doprowadzić do odprowadzenia
wody znajdującej się w makaronie, poprzez jego suszenie,
stosując właściwe procesy suszenia a także zwracając
jednocześnie uwagę na delikatność produktu i
zachowanie jego wartości smakowych. Aktualnie istnieją
jeszcze producenci, których powolny proces suszenia
został celowo wydłużony do 30 godzin.
5. Konfekcjonowanie
Po dokładnej kontroli jakości produktu, cała partia
produkcyjna poddawana jest procesowi pakowania w stosowne
opakowania, mając na uwadze typ i kształt produktu.
Niektórzy z producentów wykonują ponadto kontrolę
organoleptyczną produktu dokonując także jego
degustacji smakowej.
|