- "La pasta in
pasto alla legge" - 
-
"Makaron w ustawach makaronowych..."-
|  | Tak oto najprościej można
        zapisać kierunki ustawodawstwa Unii Europejskiej, a w
        sposób szczególny istniejące normy prawne regulujące
        zawartość składników samego makaronu. Z braku ogólnie dostępnych źródeł polskich przedstawiamy aktualnie rozwiązania włoskie w tym temacie, normowane Ustawą z 1967 roku, regulującą obróbkę zbóż, mąki, chleba i wyrobów cukierniczych. Skupiliśmy się na Ustawodawstwie włoskim, ponieważ w sposób szczególny, będąc jednym z najbardziej surowych ustaw, gwarantuje ono bardzo wysoką jakość wytworzonego produktu, a tym samym również prawa Konsumenta. Niech przykładem będzie fakt, że na terenie Italii obowiązuje zakaz produkcji makaronu z pszenicy miękkiej (granum aestivum - pszenica letnia), a wolno produkować tylko z granum durum - pszenica twarda. Co ciekawe, nie zakazano jednak samego handlu makaronem wytworzonym z pszenicy miękkiej (np. import). | 
| Makaron -
        definicja ustawodawcy włoskiego | 
| 
 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 Makaron
        jajeczny: | 
| 
 | |||||||||||||||||||||||
| Ustawa precyzuje ponadto dopuszczalne wartości wyciągów eterycznych oraz wyciągów alkoholowych (odpowiednio 2,80 gr. i 4,00 gr.) przy zawartości steroli większych niż 0,15 gr. liczonych zawsze od 10 części suchej substancji. 
 Makaron świeży: 
 Opakowania, jednostki miary,
        konfekcje... 
 
 Jest naturalnym, ale także wynikającym z obowiązku Ustawodawcy włoskiego, że zabrania się sprzedaży makaronu zepsutego, poprawionego, sfałszowanego, podrobionego, zaatakowanego przez pasożyty, zakażonego przez zwierzęta lub rośliny. 
 Tyle w dużym
        skrócie o ustawodawstwie włoskim na temat makaronu. | 
Żródła:
- Repubblica Italii - Ustawa z dnia 04-07-1967
roku Nr 580 - Dziennik Ustaw Nr 189 z dnia 29-07-1967 -
- "Pasta la legge" - (Makaron ustawa) - http://www.pasta.it/ - Home Page Pastificio Pagani S.p.a.
Przygotowanie i publikacja w języku polskim:
- Serwis Makaron - http://www.makaron.website.pl/ -
- Szczególne podziękowanie za adiukstację tekstu Pani Małgorzacie
Roś
Dieta 
    -  Encyklopedia 
    -  Spożycie  -  Produkcja
    
     Powrót do
    spisu działu