Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta -
Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


mała encyklopedia makaronu
przegląd i porównanie nazw makaronów

część I


amorini
amorki


anellini
kółeczka


anellini rigati
kółeczka szorstkie


bavette


bucatini
dziurkowane


capelli d'angelo
włosy anielskie


cavatelli


chifferi rigati


chifferini lisci


conchiglie rigate
muszelki szorstkie


coquillettes


corallini
koraliki


creste di gallo
grzebienie koguta


ditali rigati
paluszki szorstkie


farfalle
motyle - kokardki


farfalle tonde
motyle okrągłe


farfalline
motylki

fettuccine
wstążki - gniazda

fidelini

- filini -
niteczki


fusilli
świderki


gemelli
bliźnięta


gnocchetti sardi
kluski sardyńskie


gnocchi
kluski


gomiti rigati
kolanka szorstkie

- rigati - rigate -
słowo oznaczające, że powierzchnia makaronu nie jest gładka i posiada na ogół nacięcia, kalibracje, jest "szorstka" i łatwiej przyswaja sobie wiele z sosów.


Indeks makaron wczoraj i dziś


 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono

(w publikacji użyto fotografii będących własnością Firmy Pagani)
03-05-2000