Makaron wczoraj i dziś - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na świecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemieślnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

O P I N I E
- r ó ż n e -

---------------------------------------------------------------------------------------------

Zawsze bardzo lubiliśmy kuchnię włoską. Upodobania te umocniliśmy w tym roku w czasie pobytu w ojczyźnie makaronu. Z tym większą przyjemnością przejrzelismy Waszą stronę. Mniam, mniam! Niech żyją kluseczki kształtów wszelkich! Mamy nadzieję, że między innymi dzięki takim pomysłom w Polsce będzie się produkować makaron porównywalny z Włoskim (dzisiaj ze świecą takiego szukać, a szkoda).
Pozdrowienia znad morza (zimnego jak nie wiem co).
Od: Baśka i Krzysiek
P.S. Postarajcie się coś zrobić z językiem, jakim pisane są przepisy (momentami można się zdrowo uśmiać). To chyba Wasza pięta Achillesa.
   
17-08-2000 - 15:59
17-08-2000 - Komentarz:
Fajnie że czytając przepisy można się zdrowo uśmiać, przynajmniej w czasie gotowania zapewniamy dodatkową rozrywkę. Wadą przepisów jest niejednokrotnie fakt, że składają się one niemal z jednego zdania z bardzo małą ilością interpunkcji... i jak to przetłumaczyć aby respektowac także język polski ?

---------------------------------------------------------------------------------------------

Uważam, że w Waszym serwisie powinny znaleźć się informacje o istniejących polskich przepisach prawnych. Przecież mamy swoje uregulowania, które - o, zgrozo! - na przykład dopuszczają możliwość stosowania barwników w produkcji makaronu. Jest to znakomite pole do popisu dla drobnych wytwórców, którzy niską jakość swoich wyrobów tuszują właśnie użyciem kolorantów (typu beta-karoten czy kurkuma), w dodatku często nie umieszczając informacji o tym na opakowaniach. Pozdrawiam. Hanna Baranowska   
Od: Hanna Baranowska - http://www.malma.com.pl/
06-07-2000 - 10:21
07-07-2000 - Komentarz:
Z chwilą dotarcia do polskich przepisów prawnych chętnie je opublikujemy i skomentujemy. Dziś przedstawiamy opinię Producenta produktu Malma i popieramy ją w pełni. Prezentowana opinia odnosi się do zamieszczonego przez nas tekstu pt. "Makaron w ustawach makaronowych..."

---------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo
Jestem właścicielem firmy, która posiada sklep w internecie w związku z tym spędzam w sieci sporo czasu, miałem więc okazję poznać bardzo wiele witryn prywatnych i komercyjnych. Na tym tle Wasza strona prezentuje absolutnie najwyższy poziom zarówno pod względem merytorycznym jak i graficznym. Być może jako amator kuchni włoskiej nie jestem tu zbyt obiektywny, ale z pewnością będę odwiedzał tę stronę bardzo często i polecał ją wszystkim znajomym. Z wyrazami szacunku Wacław Jastrząb.
Od: Wacław Jastrząb - http://www.consort.com.pl/
30/06/2000 - 13:11
30/06/2000 - Odpowiedź:
My nie posiadamy "jeszcze" naszego sklepu w internecie ale prace w tym temacie już trwają. Dziękujemy za ocenę i za ocenę grafiki.... której jeszcze wiele brakuje, jej prostota ma jednak zalety szybkiego ładowania kolejnych stron. Już niedługo rusza kolejny serwis uzupełniający Serwis Makaron a szczegóły niebawem znajdą się na naszej głównej stronie serwisu.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Cześć Makaroniarze.
Piszę do Was z Wrocławia, gdzie mi i mojej żonie bardzo podoba się to co oferujecie w swoich przepisach. Są one dla nas bardzo pomocne, gdyż oboje nie najlepiej gotujemy, a przepisy są proste. Ciekawi jesteśmy również, czy w swoich zbiorach posiadacie również przepisy na produkcję win domowych rodem z Italii.   Pozdrowienia.
Od: Paweł
18/04/2000 - 15:43
19/04/2000 - Odpowiedź:
Postaramy się oznaczyć już wkróce przepisy na trzy stopnie trudności w ich przygotowaniu oraz zamieszczać będziemy także przepisy trudne w ich realizacji. Najważniejsze, żeby nie przesadzać z dotychczasową "polską" tradycją sosów makaronowych w których makaron wręcz pływa jak w zupie. W naszych zbiorach posiadamy niewiele informacji o przygotowaniu wina, musisz poszukać w innych źródłach np. http://www.wino.pl/ lub http://www.vino.it/ . Aktualnie tłumaczymy jedną w witryn włoskich o winie na język polski i w chwili uruchomienia jej "polskiej" wersji powiadomimy z całą pewnością.

---------------------------------------------------------------------------------------------

- - Dziennik Polski z Krakowa dostrzegł i napisał kilka słów o Serwisie Makaron

---------------------------------------------------------------------------------------------

Opinia o stronie "Jak rozpoznać dobry makaron"
Ad. str. "Jak rozpoznać..." Nieprawda, że nie można. Można o ile jest pakowany w przeźroczystą folię. Trzeba się uważnie przyjrzeć wyglądowi nitki. Jeżeli będą widoczne plamki, kropki pęknięcia, przebarwienia etc. to prawdopodobnie podczas gotowania zrobi się "klajster" lub makaron połamie się. Generalnie nitka musi być idealnie jednolita i jednorodna.
Pozdrowienia - Darek
Od: Darek
08/04/2000 - 14:42

---------------------------------------------------------------------------------------------

Opinia dotycząca gotowania.
Czy wiecie co zrobić, żeby makaron po ugotowaniu się nie kleił zwłaszcza produkcji polskiej lub ten jak niektórzy preferują gotowany na miękko?
...Otóż jest stratą oleju dodawanie go w trakcie gotowania. Należy dopiero po odcedzeniu i przełożeniu do miski polać go olejem i dokładnie wymieszać. W takim stanie nie będzie sklejony nawet na drugi dzień.
Pozdrawiam - Darek
Od: Darek
08/04/2000 - 11:30

---------------------------------------------------------------------------------------------

"Dlaczego makaron uszczęśliwia ..." Tekst ze strony ..... buuuuuuu
Male uwagi:
1. Cos ci sie sypie z przyciskami ...
2. Jako linki do podstron uzywasz malych oczek - na moj gust ciut za malych ...
P.S. Nabralem ochoty na makaron ...
Od: Jerzy Mackiewicz Web-Flamaster Nietoperz'a
web-flamaster@nietoperz.enternet.com.pl
29/03/2000 - 08:47

---------------------------------------------------------------------------------------------

- - Gazeta Wyborcza (Gazeta Komputer) o naszym serwisie ! (50 dni istnienia 7120 zarejestrowanych wizyt !
28/03/2000

---------------------------------------------------------------------------------------------

Bardzo mi się podobała wycieczka w krainie pasty.... A może dołączył byś przepisy na makarony pochodzące z innych krajów?
Od: Amicalement Paul Urstein - (Szwajcaria)
27/03/2000 - 00:29

---------------------------------------------------------------------------------------------

Tytuł: Polszczyzna
Drogi Panie Ryszardzie, Dziękuję za szybką odpowiedź i wyjaśnienia. Przepraszam za zbyt ostrą moją reakcję na styl stron Makaronu. Tłumaczyć mnie może tylko podeszły wiek. Zaraz ruszam w podróż po Pańskim serwisie. Serdecznie pozdrawiam,
Od: Pawel Kurjata
21/03/2000 - 14:32

Szanowny Panie Pawle !
jest mi szczególnie przykro czytać Pańskie słowa, ponieważ jestem pierwszym "upośledzonym" w kierunku właściwej gramatyki języka ojczystego. Osobiście po kilka razy czytam przeróżne teksty i poprawiam w nieskończoność przeróżne literówki, iterpunkcję, przecinki  itd. Wiem, że sama stylistyka pozostawia jeszcze wiele do życzenia... ale do dyspozycji mam tylko jedną osobę, po której zresztą muszę często rozpoczynać od nowa. Winę tego stanu rzeczy dopatruję w dziesięcioletnim okresie posługiwania się językiem włoskim, co pozostawiło w moim przypadku "włoski sposób myślenia" i układania składni poszczególnych zdań.  To przykre, ale proszę mi wierzyć, że robię wszystko w kierunku poprawy języka ojczystego. Ja również wyznaję zasadę: jeśli masz coś robic źle - to lepiej nie rób wcale. Najgorsze w tym wszystkim to to, że w chwili formuowania własnych myśli nie wychodzi mi to najgorzej ale jak już przyjdzie do przełożenia czegoś z włoskiego na nasz... zaczynają się schody. Może dlatego, że wykonując całe życie tłumaczenia typowo techniczne i bardzo dokładne, brakowało w nich życia i również języka potocznego.  I co mi z tego, że w Italii często mylono mnie z rodowitym włochem, tu jest Polska i tu jest język polski. Już kilka osób deklarowało mi pomoc w "wyczyszczeniu" tekstów ale kończy się na obietnicach, no cóż pracować gratis dla idei w chwili kiedy serwis (jakie to dumne określenie) jeszcze nie zarabia... . Proszę więc tylko o jedno Panie Pawle; w myśl kolejnej zasady - jeden niezadowolony - stu wrogów - proszę więc powrócić za kilka tygodni lub miesięcy i sprawdzić co się zmieniło na lepsze. Dziękując za uwagi - Pozdrawiam Serdecznie. Ryszard Balawajder.

Tytuł: Polszczyzna
Kochani, Lubie makarony. Jezyk polski rowniez. Dlatego musze zrezygnowac z Waszych stron. Pozdrawiam,
Od: Pawel Kurjata
20/03/2000 - 09:57

---------------------------------------------------------------------------------------------

Witam uprzejmie ! Ależ skąd ja to lubię !!! Makarony - bardziej   :-))) Serdecznie pozdrawiam !
Od: Zbyszek Sałamacha
09/03/2000 - 00:54

---------------------------------------------------------------------------------------------

Temat ciekawy yyy... tzn smaczny :) ale musisz troche popracowac nad wygladem strony..
Od: gringo
16/02/2000 - 17:11

---------------------------------------------------------------------------------------------

Gratulacje. Gratuluje pomysłu jest orginalny i ciekawy.
Od: Redakcja RMF FM - redakcja@rmf.fm - http://www.rmf.fm/
16/02/2000 - 03:58

---------------------------------------------------------------------------------------------

No super, swietny pomysl. Podesle kilka przepisow. To co jest niedoskonale, to jezyk - skladnia jakas taka dziwna. Trudno sie czyta zdania w stylu "okres gotowania jest zmiennym i zależy od typu gotowanego makaronu ale pomocnym jest". No i moze przydaloby sie troche o winach do makaronu, zwlaszcza chianti. Bede odwiedzal, jeszcze raz gratulacje i uklony
Od: MM
07/02/2000 - 22:45



- Copyright Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszystkie Prawa Zastrzeżono -


Licznik wizyt na tej stronie od 01-04-2000