Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Pomidorowe sosy bazowe - część 3
sosy z dodatkiem ziół

Czas przygotowania: 10 minut --- Czas gotowania: 15 minut --- Stopień trudności: łatwy

Składniki dla 4-5 osób
- 700 gr. dojrzałych pomidorów,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 pokrojone pory,
- 1 duża łyżka pokrojonych drobno i wymieszanych wspólnie ziół aromatycznych (majeranek, tymianek, nać z zielonej pietruszki, bazylia, mięta),
- sól,
- pieprz
Pomidory przygotować do gotowania wg. drugiego sposobu, to znaczy pokroić je w kawałki.
Usunąć z porów zielone części pozostawiając jedynie białą miękką część którą pokroić w bardzo drobne kawałki...

...które umieścić na patelni dodając dwie łyżki wody oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek. Pozostawić na delikatnym płomieniu przez około 5 minut nie zapominając o częstym mieszaniu. W przypadku szybkiego odparowania wody dodać jej kolejną łyżkę...
...tak uzyskany podkład do sosu połączyć z przygotowanymi pomidorami, posolić i mieszać drewnianą łyżką w czasie dalszego gotowania które należy kontynuować przez kolejne 15 minut na bardzo małym ogniu...

...na koniec dołożyć zioła, odrobinę pieprzu wymieszać i gotować przez kolejne 2-3 minuty.


wstecz

SOSY

Strona Główna


dalej


 

 

Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved - Wszelkie Prawa Zastrzeżono