Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron zapiekany

Maccheroni al gratin


składniki dla 2 osób


140 gr. makaronu rurki,
100 gr. pieczarek,
4 parówki (cienkie),
100 gr. zielonego groszku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
20 ml. świeżej śmietany,
tarty ser parmezan,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
ugotować "
al dente" (półtwardo) makaron wspólnie z zielonym groszkiem w dużej ilości posolonej wody. Pokroić w cienkie plasterki parówki oraz oczyszczone wcześniej grzyby pieczarki. Na dużym ogniu, używając do tego celu patelnię, przysmażyć wspólnie pieczarki i parówki używając masło i oliwę.
W chwili kiedy grzyby i parówki nabiorą odpowiednio przyrumieniony kolor dodać do nich odcedzony makaron oraz zielony groszek. Całość dokładnie wymieszać i dodać przecier pomidorowy - po kilku minutach wyłączyć płomień.

Ściany naczynia żaroodpornego wysmarować dokładnie masłem następnie umieścić w nim przygotowaną masę i posypać tartym serem parmezanem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza i piec około 15 minut do czasu uzyskania złocistego koloru. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i natychmiast podawać do spożycia.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -