Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Muszelki z kurczakiem i grzybami

Conchiglie con pollo e funghi

składniki dla 2 osób

400 gr. makaronu muszelki,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
150 gr. piersi z kurczaka
6 szt. pieczarek,
6 szt. zielonych szparag,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka masła,
1/2 ząbka czosnku,
1/2 cebuli,
1/3 łyżeczki soli,
czarny zmielony pieprz,
1 łyżeczka mąki,
200 ml. mleka,
2 łyżki tartego sera parmezan

 

Przygotowanie:
pokroić pierś z kurczaka na plasterki, pieczarki przekroić na połówki, szparagi po ich uprzednim wymyciu również przekroić na połówki, oczyścić czosnek i pokroić go drobno wspólnie z cebulą.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek. Po odcedzeniu pozostawić na boku. W rondlu na małym ogniu rozpuścić masło z oliwą - dodać czosnek i cebulę podsmażyć delikatnie następnie dodać pokrojone kawałki kurczaka, często mieszając drewnianą łyżką.
Dodać sól i pieprz a następnie pieczarki i szparagi - kontynuować wspólne gotowanie. Posypać odrobiną białej mąki, zmniejszyć płomień i jeszcze przez około 1 minutę gotować całość, następnie w małych ilościach podlewać mlekiem powodując każdorazowo jego odparowanie.

Kiedy cała masa ulegnie wyraźnemu zagęszczeniu dodać ser parmezan oraz makaron, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie wymieszać i podawać do konsumpcji.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -