Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron z miodem i orzechami



[Maccheroni con miele e noci]







składniki dla 6 osób


- 600 gr. makaronu typu rurki (duże)
- jeden słoiczek gęstego miodu (ok. 200 gr.)
- 150 gr. wyłuskanych orzechów,
- skórka jednej pomarańczy


Przygotowanie:
należy pamiętać aby makaron ugotować w lekko osolonej wodzie przerywając jego gotowanie jak już osiągnie twardość "
al dente" .

W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód wspólnie ze skórką z pomarańczy z której usunąć należy i odciąć do maksimum jej białą część i pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Również orzechy należy zetrzeć na bardzo drobne kawałeczki.

W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia przygotowanych składników.
Należy tak rozdysponować masę aby wierzchnią ostatnią masą był miód oraz orzechy.

Pozostawić całość do całkowitego ostygnięcia a następnie podawać do konsumpcji.

Smacznego !

Uwagi:
danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego Narodzenia ponieważ w wielu rejonach Italii jest przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w okresie wigilii.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -