| 
 Przygotowanie:należy pamiętać aby makaron ugotować w lekko
        osolonej wodzie przerywając jego gotowanie jak już osiągnie
        twardość "al dente" .
 
 W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód
        wspólnie ze skórką z pomarańczy z której usunąć
        należy i odciąć do maksimum jej białą część i
        pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Również orzechy
        należy zetrzeć na bardzo drobne kawałeczki.
 
 W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną
        warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i
        posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z
        kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia
        przygotowanych składników.
 Należy tak rozdysponować masę aby wierzchnią ostatnią
        masą był miód oraz orzechy.
 
 Pozostawić całość do całkowitego ostygnięcia a następnie
        podawać do konsumpcji.
 
 Smacznego !
 
 Uwagi:
 danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego
        Narodzenia ponieważ w wielu rejonach Italii jest
        przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w
        okresie wigilii.
 
 
 |