Przygotowanie:
należy pamiętać aby makaron ugotować w lekko
osolonej wodzie przerywając jego gotowanie jak już osiągnie
twardość "al dente" .
W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód
wspólnie ze skórką z pomarańczy z której usunąć
należy i odciąć do maksimum jej białą część i
pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Również orzechy
należy zetrzeć na bardzo drobne kawałeczki.
W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną
warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i
posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z
kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia
przygotowanych składników.
Należy tak rozdysponować masę aby wierzchnią ostatnią
masą był miód oraz orzechy.
Pozostawić całość do całkowitego ostygnięcia a następnie
podawać do konsumpcji.
Smacznego !
Uwagi:
danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego
Narodzenia ponieważ w wielu rejonach Italii jest
przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w
okresie wigilii.
|