Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Wstążki myśliwego

[Tagliatelle del cacciatore]



składniki dla 6 osób


1 zając,
400 gr. makaronu typu wstążki,
200 gr. świeżych grzybów
(lub 50 gr. suszonych),
30 gr masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 listek laurowy,
1 marchewka,
1 nóżka selera,
tymianek,
0,5 l czerwonego wina,
mąka,
sól,
pieprz (nie mielony)


Przygotowanie:
przygotowanie samego zająca do ugotowania rozpoczynamy poprzez pokrojenie go na drobne kawałki które umieszczamy w dużym naczyniu wspólnie z pokrojoną w plasterki dużą ilością cebuli oraz z wyciśniętym jednym ząbkiem czosnku, dodajemy także jeden liść laurowy oraz pokrojony seler i kilkanaście kuleczek czarnego pieprzu.
Tak przygotowaną masę posolić, zamieszać kilkakrotnie następnie zalać czerwonym winem i pozostawić w tej zaprawie przez kilka kolejnych godzin pamiętając o kilkakrotnym wymieszaniu całości.
Na masełku zarumienić wspólnie drobno posiekaną cebulę oraz marchewkę pod koniec dodać dwie łyżki mąki rozpuszczone w małej ilości wody, doprowadzić do zagęszczenia. Tak przygotowaną zasmażkę dodać następnie do całości przygotowanej masy mięsnej i rozpocząć gotowanie które potrwa około dwie godziny. Po tak długim czasie gotowania mięso z zająca (z którego można pozostawić kilka kawałków) oraz sos przepuścić przez gęste sito.

Oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby zarumienić na maśle (być może z dodatkiem czosnku...) i połączyć z otrzymanym sosem z zająca.

Makaron wstążki (może być także domowa krajanka) ugotować "
al dente" wymieszać z całością otrzymanego sosu - położyć dodatkowo większe odłożone wcześniej kawałki mięsa i natychmiast podawać.

Smacznego !

Uwagi:
Potrawa ta wymaga dosyć długiego czasu przygotowania:
+ 40 minut przygotowanie + 2 godziny gotowanie + czas pozostawania w zalewie.

Danie "wstążki myśliwego" jest potrawą która zadowoli z całą pewnością nawet bardzo wyszukane smaki Twoich Gości.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -