Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Wstążki z serem mozzarella

[Fettuccine alla mozzarella]




składniki dla 4 osób


- 400 gr. makaronu wstążek
(mogą być także typu szeroka krajanka),
- 200 gr. sera mozzarella,
- 6 filecików anchois z oliwy,
- 60 gr. masła lub margaryny,
- bazylia lub oregan,
- sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
w dużym naczyniu wymieszać wspólnie: ser mozzarella pokrojony w kostkę, fileciki anchois które kroimy na drobne kawałki.

Makaron tradycyjnie po ugotowaniu w dużej ilości osolonej wody "al dente" odcedzić i przełożyć na patelnię, na której przez moment przyrumieniamy wcześniej na złocisty kolor masełko.
Do tak przygotowanej masy dodać następnie ser mozzarella oraz fileciki anchois i jeśli potrzeba, dwie lub trzy łyżki wody.
Dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze na delikatnym ogniu przez około 2-3 minuty mieszając.

Przed podaniem całość posypać oreganem lub przystroić świeżymi listkami bazylii.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -