Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Sałatka ze spaghetti

[Insalata di spaghetti]


składniki na ok. 4-6 osób

400 gr. spaghetti
600 gr dojrzałych pomidorów,
150 gr. sera mozzarella,
5 listków bazylii,
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Sparzyć przez jedną minutę pomidory w gotującej się wodzie, obrać se skórki a następnie pokroić w drobne kawałki.
Ser mozzarella pokroić w małą kostkę i umieścić wspólnie z pomidorami oraz listkami bazylii w dużym sałatkowym naczyniu.

Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody "al dente", odcedzić i przełożyć do wspólnego naczynia z wcześniej oczekującymi składnikami.

Dodać według własnego smaku i uznania sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.

Dokładnie wymieszać i podawać.


Uwagi:
Ten "letni" przepis może być także spożywany na zimno, być może z dodatkiem Waszej fantazji która podpowiada: kapary, oliwki, świeża papryka itp.

W przypadku pomidorów o cienkiej skórce można pominąć ich obieranie ze skórki.

Najsmaczniejsze są... te tzw. malinowe.



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -