Sałatka ze spaghetti
[Insalata di spaghetti]
składniki na ok. 4-6 osób
400 gr.
spaghetti
600 gr dojrzałych pomidorów,
150 gr. sera mozzarella,
5 listków bazylii,
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sparzyć przez
jedną minutę pomidory w gotującej się wodzie, obrać
se skórki a następnie pokroić w drobne kawałki.
Ser mozzarella
pokroić w małą kostkę i umieścić wspólnie z
pomidorami oraz listkami bazylii w dużym sałatkowym
naczyniu.
Spaghetti ugotować
w dużej ilości osolonej wody "al dente", odcedzić
i przełożyć do wspólnego naczynia z wcześniej
oczekującymi składnikami.
Dodać według własnego
smaku i uznania sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
Dokładnie
wymieszać i podawać.
Uwagi:
Ten "letni" przepis może
być także spożywany na zimno, być może z dodatkiem
Waszej fantazji która podpowiada: kapary, oliwki, świeża
papryka itp.
W przypadku pomidorów o cienkiej
skórce można pominąć ich obieranie ze skórki.
Najsmaczniejsze są... te tzw.
malinowe.
|