| Sałatka ze spaghetti
 [Insalata di spaghetti]
 
 składniki na ok. 4-6 osób
 400 gr.
        spaghetti
 600 gr dojrzałych pomidorów,
 150 gr. sera mozzarella,
 5 listków bazylii,
 4 łyżki oliwy z oliwek
 
 
 Przygotowanie:Sparzyć przez
        jedną minutę pomidory w gotującej się wodzie, obrać
        se skórki a następnie pokroić w drobne kawałki.
 Ser mozzarella
        pokroić w małą kostkę i umieścić wspólnie z
        pomidorami oraz listkami bazylii w dużym sałatkowym
        naczyniu.
 
 Spaghetti ugotować
        w dużej ilości osolonej wody "al dente", odcedzić
        i przełożyć do wspólnego naczynia z wcześniej
        oczekującymi składnikami.
 
 Dodać według własnego
        smaku i uznania sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
 
 Dokładnie
        wymieszać i podawać.
 
 Uwagi:Ten "letni" przepis może
        być także spożywany na zimno, być może z dodatkiem
        Waszej fantazji która podpowiada: kapary, oliwki, świeża
        papryka itp.
 
 W przypadku pomidorów o cienkiej
        skórce można pominąć ich obieranie ze skórki.
 
 Najsmaczniejsze są... te tzw.
        malinowe.
 |