Makaron
z pulpecikami mięsnymi z piekarnika [Pasta al forno con polpettine di
carne] składniki na około 4-6 osób -
500 gr. makaronu jajecznego świeżego typu "lasagne"
- 800 gr. pomidorów "pelati" - |
W naczyniu umieścić wspólnie dwa rodzaje zmielonego mięsa, oregan, drobno posiekany czosnek, jedno jajko oraz delikatnie posolić. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie masę aż do uzyskania jej elastyczności oraz jednorodności. Ręcznie uformować około 60-70 pulpecików o wielkości opuszka jednego palca. Na wrzącym oleju upiec pulpeciki które następnie wyłożyć na bibule (lub papierowych ręcznikach) celem odsączenia z oleju. Pomidory pelati (rodzaj
bezskórkowych) przetrzeć przez sito, przełożyć do
rondla, dodać olej, sól celem przygotowania dosyć
rzadkiej masy, postawić na małym płomieniu i gotować
przez około 20 minut. Po tym czasie odlać
do innego naczynia połowę sosu w pozostałej jego części,
celem nabrania i przesiąknięcia zapachem, umieścić
pulpeciki, kontynuować gotowanie przez kilka minut na
bardzo małym ogniu.
|