Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron z pulpecikami mięsnymi z piekarnika

[Pasta al forno con polpettine di carne]

Specjalność kuchni Kalabrii - (Calabria)


składniki na około 4-6 osób

- 500 gr. makaronu jajecznego świeżego typu "lasagne" - 800 gr. pomidorów "pelati" -
- 150 gr. zmielonego mięsa wieprzowego - 150 gr. zmielonego mięsa cielęcego -
- 100 gr. pikantnego salami z peperoncino - 4 jajka - 2 ząbki czosnku - sól -
- 1 łyżeczka oregano - 100 ml. oliwy z oliwek - olej do smażenia - starty pikantny ser owczy -


W naczyniu umieścić wspólnie dwa rodzaje zmielonego mięsa, oregan, drobno posiekany czosnek, jedno jajko oraz delikatnie posolić. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie masę aż do uzyskania jej elastyczności oraz jednorodności. Ręcznie uformować około 60-70 pulpecików o wielkości opuszka jednego palca. Na wrzącym oleju upiec pulpeciki które następnie wyłożyć na bibule (lub papierowych ręcznikach) celem odsączenia z oleju.

Pomidory pelati (rodzaj bezskórkowych) przetrzeć przez sito, przełożyć do rondla, dodać olej, sól celem przygotowania dosyć rzadkiej masy, postawić na małym płomieniu i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie odlać do innego naczynia połowę sosu w pozostałej jego części, celem nabrania i przesiąknięcia zapachem, umieścić pulpeciki, kontynuować gotowanie przez kilka minut na bardzo małym ogniu.

W osolonej wodzie ugotować płaty makaronowe "al dente" które po wyjęciu układać w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę. Przyprawić sosem pomidorowym odłożonym wcześniej zwracając jednak uwagę aby pozostawić w rezerwie około połowę szklanki sosu a następnie posypać warstwę startym serem owczym. Pozostałe jajka ugotować na twardo ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.

Po przygotowaniu pierwszej warstwy w naczyniu nałożyć równomiernie pulpeciki, warstwę cienko pokrojonego salami oraz plasterki pokrojonych ugotowanych na twardo jajek. Całość nakryć kolejnymi kawałkami płatów makaronowych, na końcu zakończyć wierzchnią warstwę pozostawionym sosem pomidorowym i posypać obficie startym serem owczym.

Naczynie umieścić w piekarniku w temperaturze około 180 stopni C. i pozostawić na około 40 minut do chwili utworzenia się jednolitej chrupiącej warstwy wierzchnej. Po wyjęciu z pieca pozostawić danie w nakryciu przez kolejne 30 minut przed samym podaniem.


Przygotować masę zmielonych składników mięsnych do wykonania pulpecików...

...następnie upiec pulpeciki na oleju...

...oraz spowodować żeby pulpeciki przesiąknęły zapachem sosu pomidorowego...

...następnie rozłożyć pulpeciki na pierwszej warstwie układanych płatów makaronowych.

Smacznego !

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -