CIASTO: 400
gr. mąki
3 jajka,
sól,
letnia woda, FARSZ: 1
kg. ziemniaków,
3 jajka,
50 gr. masła,
cebula,
ztarty ser parmezan,
listki mięty,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Ugotować
ziemniaki, obrać i przecisnąć przez maszynkę na
jednolitą masę. Na masełku
przyrumienić drobno pokrojoną cebulę, następnie
połączyć ją z surowymi jajkami, kilkoma listkami
mięty i wymieszać całość z przygotowaną masą
ziemniaczaną. Tradycyjnie z
mąki, jaj, letniej wody i szczypty soli wyrobić
dokładnie ciasto, które należy rozwałkować na
jednolity placek. Ciasto pokroić na
kawałki pośrodku których układać łyżką masę
przygotowanego farszu. Pozamykać i
posklejać palcami poszczególne pierożki (można
używać zębate kółeczko pozostawiające ponacinane
efektownie krawędzie). Tortellini
gotujemy w dużej ilości osolonej wody i wybieramy z
wody łyżką cedzakową. Wskazane podawanie
pierożków z rozpuszczonym masełkiem i posypane startym
serem parmezanem.