Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Pierożki ziemniaczane

[Tortellini di patate]


składniki na 4 osoby

CIASTO:
400 gr. mąki
3 jajka,
sól,
letnia woda,
FARSZ:
1 kg. ziemniaków,
3 jajka,
50 gr. masła,
cebula,
ztarty ser parmezan,
listki mięty,
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, obrać i przecisnąć przez maszynkę na jednolitą masę. Na masełku przyrumienić drobno pokrojoną cebulę, następnie połączyć ją z surowymi jajkami, kilkoma listkami mięty i wymieszać całość z przygotowaną masą ziemniaczaną.
Tradycyjnie z mąki, jaj, letniej wody i szczypty soli wyrobić dokładnie ciasto, które należy rozwałkować na jednolity placek. Ciasto pokroić na kawałki pośrodku których układać łyżką masę przygotowanego farszu. Pozamykać i posklejać palcami poszczególne pierożki (można używać zębate kółeczko pozostawiające ponacinane efektownie krawędzie).
Tortellini gotujemy w dużej ilości osolonej wody i wybieramy z wody łyżką cedzakową.
Wskazane podawanie pierożków z rozpuszczonym masełkiem i posypane startym serem parmezanem.

 


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -