Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Kolanka z karczochami
[Maccheroncelli ai carciofi]

składniki na 4 osoby

400 gr. makaronu kolanka
(lub muszelki),
4 duże karczochy,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
1 cytryna,
oliwa z zielonych oliwek,
sól - pieprz do smaku,
odrobina rosołu
(może być z kostki rosołowej)

Przepis proponowany przez:
Szefa Kuchni Hotelu Dear w Riminii


P
rzygotowanie:
Odkroić ostre czubki z karczochów i usunąć pierwsze twarde liście, cienko pokroić i włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny.... W rondlu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać odsączone z wody karczochy....Przyprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.... Podlewać gorącym rosołem. ...Na końcu gdy karczochy są prawie rozgotowane dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki.

Ugotować makaron "al dente" i połączyć z gorącymi karczochami, posypać lekko pikantnym owczym serem (np. pecorino).

Smacznego !!!


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -