Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Słomki ogniste
[Bucatini infuocati]

składniki na 4 osoby

400 gr. grubego makaronu
(typu słomki z dziurką wewnątrz
lub grubsze spaghetti),

6 ostrych papryczek
(peperoncino),

3 ząbki czosnku,
0,5 szklanki oliwy,
sól

Przygotowanie:
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente". W między czasie lekko podsmażyć czosnek wspólnie z papryczką (peperoncino) najlepiej tak, żeby się zbytnio nie zarumieniły i nie spaliły.
Następnie wyjąć z oliwy, rozetrzeć na miazgę i połączyć powtórnie z oliwą, dodać ugotowany uprzednio makaron i dobrze wymieszać.

Podawać na gorąco.

Smacznego !!!

Uwagi:
całą tajemnicą tego pierwszego dania jest umiejętność właściwego wspólnego zarumienienia się ale również nie spalenia podsmażanej papryczki oraz czosnku.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -