| Przepis
                sugerowany przez:Szefa Kuchni Hotelu
                Dear w Riminii:
 
 
  Makaron
                paluszki z mięsem i szynką
 - d a n i e . n
                a . z
                i m n o -
 [Ditalini alla carne e
                prosciutto]
 składniki dla 4 osób 400
                gr. makaronu paluszki (lub muszelki)300 gr. ugotowanego mięsa
 (cielęcina, wołowina lub kurczak),
 100 gr. szynki pokrojonej w kosteczkę,
 oliwa z oliwek,
 ocet
 (najlepiej winny lub balsamiczny),
 zielone oliwki,
 kapary,
 zielona pietruszka,
 sól do smaku.
 | 
 Przygotowanie:
 
 W dużej ilości osolonej
                wody gotujemy makaron wyjątkowo "bardzo"
                na twardo ("al dente"), który
                natychmiast po odcedzeniu mieszamy wspólnie z małą
                ilością oliwy z oliwek.
 |