Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Spaghetti o dwóch smakach
[Spaghetti ai due sapori]

składniki dla 4 osób

500 gr. makaronu spaghetti (grubych)
250 gr. pomidorów,
2 bakłażany
2 ząbki czosnku,
1 kostka rosołowa,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
oliwa z oliwek,
masło,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła, dodać rozgnieciony czosnek, gdy się zarumieni dodać pokrojone drobno pomidory, kostkę rosołową, kilka łyżek ciepłej wody, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Na końcu dodać 1 łyżkę posiekanej natki i kawałeczek masła, wymieszać i odstawić z ognia.

Obrać bakłażany, pokroić w grube plastry i smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie wspólnie z jednym ząbkiem czosnku i posiekaną natką.

Usmażone bakłażany dobrze odsączyć z oliwy, posolić i popieprzyć.

W dużej ilości osolonej wody ugotować "al dente" makaron, odcedzić i połączyć z gorącym sosem pomidorowym, wyłożyć do dużego naczynia i delikatnie wymieszać z plastrami bakłażanów.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Uwagi:
Jeżeli pragniecie nadać sosowi bardziej zdecydowany i pikantny smak to w chwili pieczenia bakłażanów możecie dodać odrobinę pikantnej papryczki.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -