Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Cappelletti Emiliańskie (czyt. Kapeletti)
[Cappelletti Emiliani]


składniki dla 6 osób

5 szt. jaj (na ciasto makaronowe),
Farsz:
100 gr. cielęciny,
100 gr. wieprzowiny,
100 gr. piersi z kurczaka,
100 gr. szynki (prosciutto crudo),
np. szynka Parmeńska
80 gr. tartego sera parmezan,
2 jajka,
50 gr. bułki tartej,
50 gr. masła,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
oliwa z oliwek


P
rzygotowanie farszu (nadzienia) do pierożków cappelletti:
Wszystkie mięsne składniki należy zmielić w miarę drobno, najlepiej aby zmielić całość dwa/trzy razy.
Całą zmieloną masę umieścić w rondlu i delikatnie przysmażyć na oliwie oraz na maśle, często mieszając.
Po wystygnięciu masy połączyć ją z tartym serem parmezanem, szynką, bułką tartą, dodać sól, pieprz, jajka, i gałkę muszkatołową.
Dokładnie wymieszać otrzymaną masę i jeżeli jest ona zbyt sucha dodać celem rozrzedzenia odrobinę rosołu.

Przygotowanie pierożków cappelletti:
Po rozłożeniu rozwałkowanego ciasta na stolnicy kroimy go na malutkie kwadraciki o rozmiarach zbliżonych do około 3-4 cm.
Następnie kładziemy po środku kwadracików malutkie kuleczki farszu i zaginamy ciastowe kwadraciki po ich przekątnej tworząc trójkąty.
Unosimy dwa ostre kąty trójkąta do góry i ściskamy delikatnie palcami dodając w tym samym momencie trzeci równy kąt pierożka do ściśnięcia (sklejenia).
Postępując w taki sam sposób tworzymy kolejne cappelletti.

Gotowanie pierożków cappelletti:
Przygotowane cappelletti gotujemy i podajemy w rosole lub gotujemy w wodzie i podajemy wymieszane ze śmietaną w towarzystwie tartego sera parmezan.

Smacznego !!!

Uwagi:
Cappelletti można przygotować znacznie wcześniej i np. zamrozić na właściwą okazję.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -