Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Świderki z grzybami
[Fusilli ai funghi]



składniki dla 4 osób

400 gr. makaronu świderki (długie)
250 gr. świeżych grzybów,
(mogą być grzyby suszone)
60 gr. masła
1/2 szklaneczki brandy,
250 gr. śmietany,
2-3 łyżki tartego sera parmezan,
rosół (jedna chochelka),
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Oczyścić i pokroić w drobne kawałki świeże grzyby, można użyć także grzybów suszonych, które odpowiednio wcześniej moczymy w letniej wodzie.





W
skazane jest użycie całych grzybów łącznie z nóżkami.

Raz pokrojone, wkładamy wspólnie z połową masła do małego rondelka i dusimy przez około 30 minut.

Na koniec polewamy brandy i podpalamy ogień.
Po wypaleniu się płomienia wlewamy jedną chochelkę gorącego rosołu i pozostawiamy na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

Zgodnie z czasem podanym przez Producenta na opakowaniu w dużej ilości posolonej wody gotujemy "al dente" makaron świderki [foto].

W osobnej żaroodpornej wazie umieszczamy śmietanę i pozostałą drugą połowę masła oraz tarty ser parmezan, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i ugotowane grzyby. Całość podgrzewamy na małym ogniu i dokładnie mieszamy.

Odcedzony makaron wrzucamy do wazy i mieszamy w energiczny sposób w całością sosu. Można pozostawić jeszcze przez chwilę wazę na małym ogniu celem odparowania części wody i zagęszczenia śmietany w sosie.

Smacznego !!!

Uwagi:
Sos ten jest optymalny także dla makaronów takich jak np. tagliatelle (wstążki, gniazdka wstążki) [foto], bucatini oraz cappelletti (małe pierożki). W przypadku braku "pod ręką" świeżych grzybów możemy śmiało użyć suszone grzyby.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -