Świderki z grzybami
[Fusilli ai funghi]
składniki dla 4 osób
400
gr. makaronu świderki (długie)
250 gr. świeżych grzybów,
(mogą być grzyby suszone)
60 gr. masła
1/2 szklaneczki brandy,
250 gr. śmietany,
2-3 łyżki tartego sera parmezan,
rosół (jedna chochelka),
sól i pieprz do smaku.
|

|
Przygotowanie:
Oczyścić i pokroić w
drobne kawałki świeże grzyby, można użyć
także grzybów suszonych, które odpowiednio
wcześniej moczymy w letniej wodzie.

|
Wskazane
jest użycie całych grzybów łącznie z nóżkami.
Raz pokrojone, wkładamy
wspólnie z połową masła do małego rondelka i
dusimy przez około 30 minut.
Na koniec polewamy brandy
i podpalamy ogień.
Po wypaleniu się płomienia
wlewamy jedną chochelkę gorącego rosołu i
pozostawiamy na małym ogniu przez kolejne 20
minut.
Zgodnie z czasem podanym
przez Producenta na opakowaniu w dużej ilości
posolonej wody gotujemy "al dente" makaron świderki
[foto]. |
W osobnej żaroodpornej wazie umieszczamy
śmietanę i pozostałą drugą połowę masła oraz
tarty ser parmezan, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i
ugotowane grzyby. Całość podgrzewamy na małym
ogniu i dokładnie mieszamy.
Odcedzony makaron wrzucamy do wazy
i mieszamy w energiczny sposób w całością sosu. Można pozostawić jeszcze przez
chwilę wazę na małym ogniu celem odparowania części
wody i zagęszczenia śmietany w sosie.
Smacznego !!!
Uwagi:
Sos ten jest optymalny także dla
makaronów takich jak np. tagliatelle (wstążki,
gniazdka wstążki) [foto], bucatini oraz cappelletti (małe pierożki).
W przypadku braku "pod ręką"
świeżych grzybów możemy śmiało użyć suszone
grzyby.
|