| 
            
                | Świderki z grzybami[Fusilli ai funghi]
 
 
 
 
 składniki dla 4 osób 400
                gr. makaronu świderki (długie)250 gr. świeżych grzybów,
 (mogą być grzyby suszone)
 60 gr. masła
 1/2 szklaneczki brandy,
 250 gr. śmietany,
 2-3 łyżki tartego sera parmezan,
 rosół (jedna chochelka),
 sól i pieprz do smaku.
 | 
 |  
                | Przygotowanie: Oczyścić i pokroić w
                drobne kawałki świeże grzyby, można użyć
                także grzybów suszonych, które odpowiednio
                wcześniej moczymy w letniej wodzie. 
 | 
 
 
 Wskazane
                jest użycie całych grzybów łącznie z nóżkami.
 
 Raz pokrojone, wkładamy
                wspólnie z połową masła do małego rondelka i
                dusimy przez około 30 minut.
 
 Na koniec polewamy brandy
                i podpalamy ogień.
 Po wypaleniu się płomienia
                wlewamy jedną chochelkę gorącego rosołu i
                pozostawiamy na małym ogniu przez kolejne 20
                minut.
 
 Zgodnie z czasem podanym
                przez Producenta na opakowaniu w dużej ilości
                posolonej wody gotujemy "al dente" makaron świderki
                [foto].
 | W osobnej żaroodpornej wazie umieszczamy
        śmietanę i pozostałą drugą połowę masła oraz
        tarty ser parmezan, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i
        ugotowane grzyby. Całość podgrzewamy na małym
        ogniu i dokładnie mieszamy.
 Odcedzony makaron wrzucamy do wazy
        i mieszamy w energiczny sposób w całością sosu. Można pozostawić jeszcze przez
        chwilę wazę na małym ogniu celem odparowania części
        wody i zagęszczenia śmietany w sosie.
 
 Smacznego !!!
 
 Uwagi:
 Sos ten jest optymalny także dla
        makaronów takich jak np. tagliatelle (wstążki,
        gniazdka wstążki) [foto], bucatini oraz cappelletti (małe pierożki).
        W przypadku braku "pod ręką"
        świeżych grzybów możemy śmiało użyć suszone
        grzyby.
 
 
 |