Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron wstążki z makiem i migdałami
[Tagliatelle al papavero e mandorle]

składniki dla 5-6 osób

Przepis sugerowany przez:
Szefa Kuchni
Hotelu Dear w Riminii:


500 gr. makaronu tagliatelle (wstążki),
100 gr. oczyszczonych migdałów,
50 gr. śmietany,
2 łyżki maku,
50 gr. masła

Przygotowanie:
15 minut
Gotowanie:
35 minut

Przygotowanie:

Namoczone i oczyszczone ze skórki migdały umieszczamy w umiarkowanej temperaturze w piekarniku na około 15 minut.

Następnie kroimy migdały na drobne kawałki.

W rondlu rozpuszczamy masło do którego dodajemy migdały oraz dwie łyżki maku.

Po dokładnym wymieszaniu, najlepiej drewnianą łyżką, dodać śmietanę i doprowadzić do lekkiego wrzenia.


W dużej ilości posolonej wody gotujemy "al dente" makaron wstążki (tagliatelle), który po odcedzeniu mieszamy wspólnie z przygotowanym sosem.

Całość najlepiej wyłożyć na ładny głęboki półmisek i podawać natychmiast po przygotowaniu. Niektórzy, na życzenie, podają wspólnie z tym daniem również odrobinę pieprzu.

Smacznego !!!

Uwagi:

Ziarenka czarnego maku dodają do danej potrawy specjalny aromat ale także wzbogacają znacznie wszelkiego rodzaju dania na bazie sosów warzywnych. Jeżeli jednym ze składników jest dodatkowo śmietana to z całą pewnością użyty mak zapewni dodatkowo szczyptę wesołości.

Sama różnica pomiędzy makaronem tagliatelle (wstążki) oraz fetttucine (wąskie wstążki) jest taka, że wstążki (tagliatelle) posiadają szerokość na około 1 cm. natomiast fettucine (wstążeczki) nie powinny przekraczać szerokości około 1/2 cm. Jeszcze węższe (wstążki lub wstążeczki) posiadają również swoje imię na przykład taglierini.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -