Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Lazanie po bolońsku

[Lasagne alla Bolognese]



składniki na 6 osób


CIASTO:
3 jajka do
zielonego ciasta
masło
ser parmezan

BESZAMEL:
50 gr. masła
50 gr. mąki
3/4 litra mleka
sól,
pieprz.

RAGU':
250 gr. drobno zmielonego mięsa cielęcego
60 gr. świeżego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 nóżka selera
30 gr. masła
400 gr. przecieru pomidorowego (pelati)
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki śmietany
oliwa z oliwek
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu ragu'.
Pokroić drobno warzywa oraz boczek a następnie na oliwie oraz masełku przyrumienić. Pozostawić na ogniu około 30 minut połączyć z mięsem, posolić, dodać pieprz i przez kilka kolejnych minut mieszając, pozostawić na małym ogniu do lekkiego przypieczenia całości. Wlać wino, doprowadzić do jego odparowania a następnie dodać przecier pomidorowy. Nakryć całość szczelną pokrywką i kontynuować duszenie prze około jedną godzinę mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie beszamelu.
W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić na ogień. Zagotować na kilka minut i dodać gotujące się mleko w małych porcjach po kilka razy do całości masy mieszając dokładnie. Posolić, popieprzyć i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
Ciasto na lasagne:
po jego rozwałkowaniu i pokrojeniu na kawałki gotujemy w dużej ilości osolonej wody i po parę sztuk jednocześnie, dodając do gotującej się wody również odrobinę oleju który ułatwi rozdzielenie poszczególnych kawałków od siebie. Ugotowane kawałki ciasta na lasagne wyciągamy i układamy na rozłożonej lekko wilgotnej ściereczce.
W żaroodpornym pojemniku smarujemy masłem jego ścianki a następnie przykrywamy jego dno częścią beszameli, następnie układamy jedną warstwę ciasta lasagnii, na wierzch kilka łyżek sosu ragu, ponownie część beszameli i posypujemy tartym serem parmezanem. Czynność kontynuujemy i powtarzamy identycznie aż do wyczerpania się przygotowanych składników zwracając uwagę aby ostatnimi warstwami była warstwa ciasta lasagne i beszamel.
Całość posypujemy serem parmezanem i drobnymi skrawkami masła a następnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut.

Smacznego !!!

Uwagi:
Lasagne zwyczajowo przygotowuje się z makaronu zielonego, gdzie powinien być on rozwałkowany na grubość około 1 milimetra a następnie pocięty na kwadraty o bokach 10x10 cm. lub prostokąty 10x15 cm.
Można przygotować (ułożyć) składniki w żaroodpornym naczyniu, nakryć folią aluminiową i zamrozić celem późniejszego użycia. W tym przypadku nie rozmrażać ale wstawić do piekarnika na około 30 minut.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -