CIASTO:
3 jajka do zielonego ciasta
masło
ser parmezan
BESZAMEL:
50 gr. masła
50 gr. mąki
3/4 litra mleka
sól,
pieprz.
|
RAGU':
250 gr. drobno zmielonego mięsa cielęcego
60 gr. świeżego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 nóżka selera
30 gr. masła
400 gr. przecieru pomidorowego (pelati)
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki śmietany
oliwa z oliwek
sól,
pieprz. |
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu ragu'.
Pokroić drobno warzywa oraz boczek a następnie na
oliwie oraz masełku przyrumienić. Pozostawić na ogniu
około 30 minut połączyć z mięsem, posolić, dodać
pieprz i przez kilka kolejnych minut mieszając,
pozostawić na małym ogniu do lekkiego przypieczenia całości.
Wlać wino, doprowadzić do jego odparowania a następnie
dodać przecier pomidorowy. Nakryć całość szczelną
pokrywką i kontynuować duszenie prze około jedną
godzinę mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać śmietanę.
Przygotowanie beszamelu.
W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia
dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić
na ogień. Zagotować na kilka minut i dodać gotujące
się mleko w małych porcjach po kilka razy do całości
masy mieszając dokładnie. Posolić, popieprzyć i
kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne
dziesięć minut.
Ciasto na lasagne:
po jego rozwałkowaniu i pokrojeniu na kawałki gotujemy
w dużej ilości osolonej wody i po parę sztuk jednocześnie,
dodając do gotującej się wody również odrobinę
oleju który ułatwi rozdzielenie poszczególnych kawałków
od siebie. Ugotowane kawałki ciasta na lasagne wyciągamy
i układamy na rozłożonej lekko wilgotnej ściereczce.
W żaroodpornym pojemniku
smarujemy masłem jego ścianki a następnie przykrywamy
jego dno częścią beszameli, następnie układamy jedną
warstwę ciasta lasagnii, na wierzch kilka łyżek sosu
ragu, ponownie część beszameli i posypujemy tartym
serem parmezanem. Czynność kontynuujemy i powtarzamy
identycznie aż do wyczerpania się przygotowanych składników
zwracając uwagę aby ostatnimi warstwami była warstwa
ciasta lasagne i beszamel.
Całość posypujemy serem
parmezanem i drobnymi skrawkami masła a następnie wkładamy
do piekarnika na około 20 minut.
Smacznego !!!
Uwagi:
Lasagne zwyczajowo przygotowuje się z makaronu zielonego,
gdzie powinien być on rozwałkowany na grubość około
1 milimetra a następnie pocięty na kwadraty o bokach 10x10
cm. lub prostokąty 10x15 cm.
Można przygotować (ułożyć) składniki w żaroodpornym
naczyniu, nakryć folią aluminiową i zamrozić celem późniejszego
użycia. W tym przypadku nie rozmrażać ale wstawić do
piekarnika na około 30 minut.
|