| 
 
            
                | CIASTO:3 jajka do zielonego ciasta
 masło
 ser parmezan
 
 BESZAMEL:
 50 gr. masła
 50 gr. mąki
 3/4 litra mleka
 sól,
 pieprz.
 
 | RAGU': 250 gr. drobno zmielonego mięsa cielęcego
 60 gr. świeżego boczku
 1 cebula
 1 marchewka
 1 nóżka selera
 30 gr. masła
 400 gr. przecieru pomidorowego (pelati)
 1/2 szklanki czerwonego wina
 1/2 szklanki śmietany
 oliwa z oliwek
 sól,
 pieprz.
 | 
 Przygotowanie: Przygotowanie sosu ragu'.Pokroić drobno warzywa oraz boczek a następnie na
        oliwie oraz masełku przyrumienić. Pozostawić na ogniu
        około 30 minut połączyć z mięsem, posolić, dodać
        pieprz i przez kilka kolejnych minut mieszając,
        pozostawić na małym ogniu do lekkiego przypieczenia całości.
        Wlać wino, doprowadzić do jego odparowania a następnie
        dodać przecier pomidorowy. Nakryć całość szczelną
        pokrywką i kontynuować duszenie prze około jedną
        godzinę mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać śmietanę.
 Przygotowanie beszamelu.
 W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia
        dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić
        na ogień. Zagotować na kilka minut i dodać gotujące
        się mleko w małych porcjach po kilka razy do całości
        masy mieszając dokładnie. Posolić, popieprzyć i
        kontynuować gotowanie na małym ogniu przez kolejne
        dziesięć minut.
 Ciasto na lasagne:
 po jego rozwałkowaniu i pokrojeniu na kawałki gotujemy
        w dużej ilości osolonej wody i po parę sztuk jednocześnie,
        dodając do gotującej się wody również odrobinę
        oleju który ułatwi rozdzielenie poszczególnych kawałków
        od siebie. Ugotowane kawałki ciasta na lasagne wyciągamy
        i układamy na rozłożonej lekko wilgotnej ściereczce.
 W żaroodpornym pojemniku
        smarujemy masłem jego ścianki a następnie przykrywamy
        jego dno częścią beszameli, następnie układamy jedną
        warstwę ciasta lasagnii, na wierzch kilka łyżek sosu
        ragu, ponownie część beszameli i posypujemy tartym
        serem parmezanem. Czynność kontynuujemy i powtarzamy
        identycznie aż do wyczerpania się przygotowanych składników
        zwracając uwagę aby ostatnimi warstwami była warstwa
        ciasta lasagne i beszamel.
 Całość posypujemy serem
        parmezanem i drobnymi skrawkami masła a następnie wkładamy
        do piekarnika na około 20 minut.
 Smacznego !!!
 Uwagi:
 Lasagne zwyczajowo przygotowuje się z makaronu zielonego,
        gdzie powinien być on rozwałkowany na grubość około
        1 milimetra a następnie pocięty na kwadraty o bokach 10x10
        cm. lub prostokąty 10x15 cm.
 Można przygotować (ułożyć) składniki w żaroodpornym
        naczyniu, nakryć folią aluminiową i zamrozić celem późniejszego
        użycia. W tym przypadku nie rozmrażać ale wstawić do
        piekarnika na około 30 minut.
 
 
 |