Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 

Wkurzone... rurki
[Penne all'arrabbiata]


składniki na 4 osoby


400 g. makaronu rurki (penne)
400 g. przecieru pomidorowego
(lub jedna konserwa polpa di pomodoro)
100 gr. boczku
1 łyżka smalcu

2 ząbki czosnku
1 cebula
pikantna papryczka
sól,
80 gr. tartego sera pecorino,

Przygotowanie:

W dosyć głębokim rondlu podgrzać smalec (około jedna łyżka) wspólnie z cebulą i czosnkiem, które miażdżymy bądź ścieramy na papkę, dodajemy drobno pokrojony w kosteczkę boczek i całość lekko przypiekamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pikantną papryczkę i sól.
Całość gotować na intensywnym ogniu przez kilka kolejnych minut aby doprowadzić do otrzymania w miarę gęstej masy.

Makaron "penne" (rurki...) gotujemy "al dente" w osolonej oczywiście wodzie i po odcedzeniu łączymy go wspólnie z sosem mieszając dokładnie. Całość przyprawiamy ponownie pikantną papryczką.

Podawać z tartym owczym serem "pecorino" (pikantnym).

Smacznego !!!

Uwagi: Sos "arrabbiata" - wkurzony, wku....ny, to sos który można stosować z wieloma rodzajami makaronów w kształtach i smakach preferowanych przez konsumenta.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -