300 g. makaronu
300 g. grzybów (mogą być różne*)
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g. gotowanej szynki
4 łyżki świeżej śmietany
|
1 kieliszek brandy
2 łyżki sera parmezan (UWAGI)
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
sól,
pieprz |
Przygotowanie:
Na
patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekane:
cebulę i czosnek, podsmażyć przez 2 minuty.
Dodać umyte i pokrojone grzyby i dusić około 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę, brandy, sól,
pieprz, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15
minut, na końcu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i
gotować jeszcze przez 3 minuty.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i połączyć
z sosem, posypać startym parmezanem.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego
!!!
Uwagi:
Śmiało można zastosować także
grzyby suszone (ok. 50 gr.), które
należy wcześniej namoczyć, przepłukać i pokroić.
Generalnie do makaronów z sosami "frutti di mare"
oraz "grzybami" nie powinno podawać się
tartego sera, nie mniej jednak w oryginalnym przepisie
Autor wskazuje na podanie sera do tego przepisu.
|