| 
 
            
                | 300 g. makaronu300 g. grzybów (mogą być różne*)
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 100 g. gotowanej szynki
 4 łyżki świeżej śmietany
 | 1 kieliszek brandy 2 łyżki sera parmezan (UWAGI)
 1 łyżka masła
 3 łyżki oliwy
 sól,
 pieprz
 | 
 Przygotowanie: Na
        patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekane:
        cebulę i czosnek, podsmażyć przez 2 minuty.Dodać umyte i pokrojone grzyby i dusić około 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę, brandy, sól,
        pieprz, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15
        minut, na końcu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i
        gotować jeszcze przez 3 minuty.
 W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente", odcedzić i połączyć
        z sosem, posypać startym parmezanem.
 Podawać natychmiast po przygotowaniu.
 
 Smacznego
        !!!
 
 Uwagi:
 Śmiało można zastosować także
        grzyby suszone (ok. 50 gr.), które
        należy wcześniej namoczyć, przepłukać i pokroić.
 Generalnie do makaronów z sosami "frutti di mare"
        oraz "grzybami" nie powinno podawać się
        tartego sera, nie mniej jednak w oryginalnym przepisie
        Autor wskazuje na podanie sera do tego przepisu.
 
 
 |