Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


 

Makaron wstążki z grzybami
[Tagliatelle con funghi]


składniki na 4 osoby


300 g. makaronu
300 g. grzybów (mogą być różne
*)
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g. gotowanej szynki
4 łyżki świeżej śmietany

1 kieliszek brandy
2 łyżki sera parmezan (
UWAGI)
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekane: cebulę i czosnek, podsmażyć przez 2 minuty.
Dodać umyte i pokrojone grzyby i dusić około 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę, brandy, sól, pieprz, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut, na końcu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "
al dente", odcedzić i połączyć z sosem, posypać startym parmezanem.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Uwagi:
Śmiało można zastosować
także grzyby suszone (ok. 50 gr.), które należy wcześniej namoczyć, przepłukać i pokroić.
Generalnie do makaronów z sosami "frutti di mare" oraz "grzybami" nie powinno podawać się tartego sera, nie mniej jednak w oryginalnym przepisie Autor wskazuje na podanie sera do tego przepisu.



Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis

 
Strona Startowa


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -