Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Makaron wstążki z szynką
[Tagliatelle con prosciutto]



składniki na 4 osoby

 

400 g. makaronu wstążki
160 g. szynki
100 g. masła

4 łyżki sera parmezan,
sól,
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło do którego dodajemy pokrojoną w drobne pasemka szynkę. Można śmiało zastosować tu zarówno szynkę gotowaną jak i wędzoną - może być ona nawet lekko tłusta.
W między czasie w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron wstążki, który po odcedzeniu mieszamy z przygotowanym sosem.
Następnie posypujemy całość startym serem parmezanem.

Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Uwagi:
Niektórzy dodają 1-2 łyżki śmietany w chwili mieszania makaronu z sosem. Można zastąpić masło oliwą z oliwek.


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis

 
Strona Startowa


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -