350 gr. makaronu (rurki),
2 duże cebule,
60 gr. świeżego boczku,
1 dojrzały pomidor,
40 gr. margaryny,
1 nać zielonej pietruszki,
1/2 szklanki piwa jasnego,
sól i pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Pokroić jak najcieniej cebulę,
którą umieścić w rondlu wspólnie z margaryną oraz
pokrojonym bardzo drobno boczkiem (najbardziej wskazany
jest boczek zmielony).
Całość zalać 1/2 szklanki jasnego piwa, dodać
pomidor pokrojony w drobną kostkę, postawić na małym
ogniu, po ok. 10 minutach dodać drobno posiekaną
zieloną nać pietruszki, całość mieszać i gotować
aż do chwili odparowania piwa i zarumienienia się
cebulki.
Makaron po ugotowaniu "al dente"
odcedzić i połączyć wspólnie z przygotowanym sosem,
dokładnie wymieszać i umieścić w naczyniu
żaroodpornym. Na powierzchni ułożyć plasterki sera i
całość umieścić w piekarniku na około 2 minuty
celem rozpuszczenia się sera.
Podawać natychmiast po przygotowaniu w
"towarzystwie" jasnego piwa.
Smacznego !!!
- al dente - spaghetti -
|