Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web

Spaghetti z cytryną
[Vermicelli al limone]

Vermicelli - Najgrubsza odmiana spaghetti
(FOTO)
składniki na 4 osoby


400 gr. spaghetti (najgrubsze=vermicelli)
1 dojrzała cytryna (najlepiej z grubą skórką),
50 gr. masła,
1 ząbek czosnku,
100 gr. słodkiej śmietany,
50 gr. tartego sera parmezan,
sól do smaku,


Przygotowanie:

Po umyciu cytryny należy zetrzeć tylko jej zewnętrzną żółtą skórkę na tarce (takiej jak ta do placków ziemniaczanych). Startą masę umieszczamy w rondlu wspólnie z czosnkiem, masłem i połową śmietany, przyrumieniamy całość na małym płomieniu, mieszając co jakiś czas.

Spaghetti "Vermicelli" gotujemy "al dente", odcedzamy i umieszczamy w rondlu w którym znajduje się już wcześniej przygotowany sos, dodając przy mieszaniu pozostałą część połowy śmietany.
Całą wymieszaną masę pozostawiamy jeszcze pod przykryciem przez kilka minut a następnie serwujemy po posypaniu startym serem parmezanem.

Smacznego !!!

Uwagi:
Danie nie jest wskazane dla osób posiadających nadkwasowość żołądka




Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów

Następny przepis


Strona Startowa


  

  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -