| 
            
                | Rurki zapiekane[Rigatoni]
 
 składniki
                na 4 osoby |  
 | 
 400 gr. makaronu100 gr. masła
 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany
 2 mozzarelle
 100 gr. sera parmezan
 bułka tarta
 sól i pieprz do smaku
 
 Przygotowanie: 
 W
        dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron "al dente", odcedzamy i
        mieszamy razem z masłem, następnie dodajemy śmietanę
        (jeżeli śmietana jest bardzo gęsta dodać odrobinę
        mleka) starty ser parmezan, odrobinę soli i pieprzu.Wykładamy połowę przygotowanego makaronu na wysoka
        blaszkę, następnie rozkładamy na całej powierzchni
        pokrojoną w kostkę mozzarellę, przykrywamy całość
        drugą połową makaronu.
 Posypujemy tartą bułką, kładąc na końcu na
        powierzchni kilka malutkich kawałków masła.
 Wstawiamy całość do gorącego piekarnika i zapiekamy
        około 20 minut.
 Smacznego
        !!! 
 |