Rurki zapiekane
[Rigatoni]
składniki
na 4 osoby
|

|
400 gr. makaronu
100 gr. masła
1 szklanka gęstej słodkiej śmietany
2 mozzarelle
100 gr. sera parmezan
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W
dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron "al dente", odcedzamy i
mieszamy razem z masłem, następnie dodajemy śmietanę
(jeżeli śmietana jest bardzo gęsta dodać odrobinę
mleka) starty ser parmezan, odrobinę soli i pieprzu.
Wykładamy połowę przygotowanego makaronu na wysoka
blaszkę, następnie rozkładamy na całej powierzchni
pokrojoną w kostkę mozzarellę, przykrywamy całość
drugą połową makaronu.
Posypujemy tartą bułką, kładąc na końcu na
powierzchni kilka malutkich kawałków masła.
Wstawiamy całość do gorącego piekarnika i zapiekamy
około 20 minut.
Smacznego
!!!
|