Przygotowanie [około 1
godz.]

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno pokrojoną
cebulę, podsmażyć, następnie dodać pomidory i gotować
całość ok. 20 minut.
W dużej ilości posolonej wody ugotować "al dente" makaron, odcedzić i
połączyć z przygotowanym sosem, odstawić.
Do osobnej miseczki rozbić jajka, dodać szynkę
pokrojoną w drobne paseczki oraz starty parmezan,
wszystko razem dobrze roztrzepać i połączyć z
makaronem, dokładnie wymieszać.
Na wysokiej patelni rozgrzać trochę oliwy, wyłożyć
przygotowany makaron, smażyć dotąd aż utworzy się
krosta, przewrócić na drugą stronę i smażyć tak
samo jak pierwszą. Jeżeli nie mamy pod ręką
odpowiedniej dwustronnej patelni, możemy wyłożyć usmażony
z jednej strony placek makaronowy na duży talerz i zsunąć
go na patelnię żeby usmażyć go z drugiej strony.
Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego
|