| Spaghetti alla Carbonara4 osoby
 
 350-400 gr. spaghetti150 gr. boczku wędzonego
 3 jajka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki parmezanu (lub innego twardego sera)
 sól i pieprz do smaku
 Przygotowanie:Do gotującej się posolonej wody wrzucić spaghetti celem ich ugotowania.
 Osobno na dużej patelni podsmażamy pokrojony wcześniej
        w kostkę boczek.
 Jajka wybite w całości do małej miseczki, należy
        doprawić szczyptą soli i pieprzu a
 następnie dobrze wymieszać widelcem lub robotem.
 Ugotowane w między czasie "al dente" spaghetti
        odcedzić i natychmiast połączyć z
 gorącym boczkiem na patelni, dodać jajka i dobrze
        wymieszać, posypać startym serem.
 Niektóre z osób przygotowując spaghetti alla carbonara,
        po odcedzeniu wrzucają
 całość do garnka w którym uprzednio gotowali
        spaghetti i tam mieszają całość gdzie w
 razie potrzeby pozostawiają włączony mały palnik
        celem szybszego ścięcia się jajek.
 Spaghetti alla carbonara podaje się natychmiast po ich
        przyrządzeniu.
 Smacznego
        !!! 
 
 |