Spaghetti alla Carbonara
4 osoby
350-400 gr. spaghetti
150 gr. boczku wędzonego
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki parmezanu (lub innego twardego sera)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do gotującej się posolonej wody wrzucić spaghetti celem ich ugotowania.
Osobno na dużej patelni podsmażamy pokrojony wcześniej
w kostkę boczek.
Jajka wybite w całości do małej miseczki, należy
doprawić szczyptą soli i pieprzu a
następnie dobrze wymieszać widelcem lub robotem.
Ugotowane w między czasie "al dente" spaghetti
odcedzić i natychmiast połączyć z
gorącym boczkiem na patelni, dodać jajka i dobrze
wymieszać, posypać startym serem.
Niektóre z osób przygotowując spaghetti alla carbonara,
po odcedzeniu wrzucają
całość do garnka w którym uprzednio gotowali
spaghetti i tam mieszają całość gdzie w
razie potrzeby pozostawiają włączony mały palnik
celem szybszego ścięcia się jajek.
Spaghetti alla carbonara podaje się natychmiast po ich
przyrządzeniu.
Smacznego
!!!
|