Makaron wczoraj i dzi¶ - Pasta ieri e oggi - historia - spożycie - produkcja makaronu na ¶wiecie i w polsce - dieta makaronowa ---------- la storia - consumo - produzione della pasta nel mondo e in polonia - dieta - Jak się produkuje makaron ? - Come si produce la pasta ? - Pszenica twarda czy miękka ? - Produkcja makaronu przemysłowa - rzemie¶lnicza - domowa ---------- Grano duro o tenero ? - Industriale - Artigianale - Casalinga produzione della pasta - Przepis Tygodnia - Archiwum Przepisów - Sosy ---------- Ricetta della settimana - Archivio delle ricette - Sughi Firmy - producenci - importerzy - eksporterzy - dystrybutorzy - maszyny - targi ---------- Aziende: produttori - importatori - esportatori - distributori - macchinari - fiere - Opinie o Serwisie Makaron - o przepisach - inne - Jak się kontaktować - Come contattarci - Reklama - Pubblicita' - E-mail via web


Kokardki w kremie ze szpinaku

Farfalle alla crema di spinaci

składniki dla 4 osób

400 gr. kokardek,
1 czerwona papryka,
6 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę,
2 łyżeczki masła,
1 posiekana cebula,
350 gr. szpinaku,
250 gr. kremowej śmietany,
1 okruch gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotować "al dente" w dużej ilości wrzącej wody makaron kokardki, następnie odcedzić i pozostawić na boku. Przekroić paprykę na cztery części, oczyścić z pestek, białej membrany dokładnie wypłukać. Przyrumienić ćwiartki papryki na grilu lub na patelni układając je skórką do góry. W chwili kiedy skórka stanie się miękka ściągnąć ją delikatnie i pokroić w malutkie kwadraciki wszystkie kawałki papryki. Pomidory pokroić w małą kostkę a następnie połączyć wspólnie z pokrojoną wcześniej papryką.

W między czasie wymyć szpinak eliminując przy okazji twarde łodygi, dokładnie odcedzić (można posłużyć się szpianakiem mrożonym który rozmrażamy i odcedzamy z nadmiaru wody).
Rozpuścić na osobnej teflonowej patelni masło, przyrumienić posiekaną cebulkę później dodać szpinak, dusić wspólnie przez około 10 minut aż do chwili kiedy szpinak będzie miękki. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki.

Połączyć odcedzony makaron kokardki z przygotowanym kremem szpinakowym delikatnie wymieszać i podawać do spożycia z sosem pomidorowo/paprykowym polanym na wierzchniej części makaronu lub podawanym osobno.

Smacznego !


Poprzedni przepis

Spis wszystkich przepisów     Strona startowa

Następny przepis


  

- Copyright 2000 - 2005 - All Rights Reserved -